Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Еньо Савов, БСП: Търси се удобен вариант за прекратяване на градската организация

"Не сме се продали и не стоим отстрани в политиката", подчерта общинският съветник

27.02.2024 | 20:39 Редактор: Вяра Димова

Националният съвет на БСП изпраща столичните социалисти на избори.

"Чувствам се объркан от решението, първо по начина, по който беше взето. Ние изпълнихме именно решение на партията, отделно бяха наказани хора, които работеха в кампанията и постигнаха повече от приличен резултат на местните избори. Изпълнихме и решение на Градския съвет, което беше препотвърдено от Националния съвет. В следващия момент същият този Национален съвет ни наказва", заяви общинският съветник от БСП Еньо Савов в студиото на "Денят ON AIR".

Той коментира решението да не се подписва споразумение и уточни, че не става въпрос за пренебрегване на Устава на партията.

"С двойно мнозинство беше прието това решение в Градския съвет. Интересен момент е, че Националният съвет реши да се занимае единствено със София, може би като най-голяма организация на БСП. Целта, с която ние сме изпратени в общинските съвети, е те да започнат да работят. Ние точно това направихме - при една широка подкрепа ние попитахме нашите членове, беше препотвърдено и в следващия момент разбираме, че биваме наказани", обясни общинският съветник.

Думите депутата от БСП Иван Ченчев от тази сутрин, че не са наказали никого, Савов контрира и определи решението именно като такова: "Това е наказание. Опитват се да го сложат в красива опаковка, че това е за дискусия и честен разговор. Когато вие сте на ръководна позиция, постигате резултати и бивате понижен, без право да се кандидатирате една година за същия пост. Това не звучи ли като наказание? Ние послушахме гласа на редовия социалист".

По отношение на получените четири комисии гостът посочи, че никой не се е продал, а БСП е използвала възможността да участва и прокарва своите идеи.

"В рамките на ден ние се бяхме продали на всички - няма продаване! Не стоим отстрани да гледаме политиката. Още преди избирането на г-н Петров за председател на СОС неговата кандидатура вече беше спрягана. Тогава ние направихме Градски съвет, на който попитахме редовите социалисти дали биха приели такова решение. Беше вкарана важната точка от всички партии. ИТН отказа подкрепа и ние решихме, че ще изпълним нашето решение", припомни Савов пред Bulgaria ON AIR.

Според него Градският съвет през годините е формирал "доста от кадрите, които в момента ги плюят". 

"Градският съвет е формирал и голяма част от политиките, но невинаги се съгласява с ръководството. Търси се удобен вариант за прекратяване на градската организация. Вместо да се готвим за европейски избори, ние трябва да занимаваме и натоварваме нашата организации и с решенията за Градския съвет, и с тези номинации", подчерта Савов.

Темата за ГЕРБ не е забравена, изтъкна той и обяви, че ще продължат да искат ревизия на досегашното управление на ГЕРБ.

"Изборите отредиха сложен общински съвет. Нагласите и времената са още по-сложни. Ние търсим съмишленици, които да подкрепят нашите предложения", завърши общинският съветник от БСП.

Гледайте целия разговор във видеото.