Нинова: БСП свиква избори в местните организации в София и Бургас

Ще трябва да се изберат 24 районни председатели и градско ръководство в рамките на 2 месеца

25.02.2024 | 16:23 Редактор: Толя Стоянова
Нинова: БСП свиква избори в местните организации в София и Бургас

"Националният съвет на БСП прие на заседанието си проект на платформа за европейските избори, която ще бъде разпространена в цялата партия и на предстоящите конференции ще бъде допълвана и обсъждана, за да бъде по-късно окончателно приета. Приемаме Никола Шмит за кандидат на социалистите за председател на ЕК", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

По думите на зам.-председателя на социалистите Кристиан Вигенин предизборната платформа на БСП до голяма степен интегрира и манифеста на ПЕС, който предстои да бъде приет. В платформата БСП фокусира повече вниманието на ЕС върху увеличаването на нелегалната имиграция, засилена охрана на външните граници. Предлагат се конкретни мерки за въглищните региони на ЕС, като например превръщането им в икономически зони, които ще бъдат с нулеви данъци за определен период от време. БСП се обявява против закриването на топлоелектрическите централи докато не бъдат изградени заместващи ядрени мощности конкретно за България.

"Предлагаме да бъде създадена Европейска агенция за изкуствен интелект, която да се заеме с целия кръг от проблеми с предложение тя да бъде базирана в България", добави зам.-председателят на БСП Кристиан Вигенин.

БСП прие оценка за 9-те месеца управление на правителството.

"Определяме това управление като липса на морал, национално предателство, разпределяне на властта и порциите в държавата, лобизъм в полза на частни интереси и никаква грижа за хората", заяви Нинова.

По думите ѝ съдебната реформа също представлява отказ от национален суверенитет - с двойното гражданство на висши длъжности, овладяването на прокуратурата през квотата на ВСС.

"КПКОНПИ не работи, Закон за съдебната власт няма. ВСС си стои в същия вид. Различното е "джуджетата", "чекмеджетата", "нотариусите", паралелното правосъдие. Това е резултатът от работата на това правителство", заяви Корнелия Нинова.

"В следващите дни и седмици ще изнесем пред вас анализ, сектор по сектор и министерство по министерство какво е изпълнено от собствената им програма. Тя съдържа 80 законопроекта, от тях са приети 19, от които 8 са ратификации на международни споразумения. Ето това е резултата от това правителство", заяви Нинова.

"За нас в БСП изводът е оставка и избори 2в1", каза тя.

"Пленумът взе решение за свикване на пълен цикъл отчети и избори на две организации - в София и Бургас", съобщи Нинова

"За София се наложи да вземем това решение поради неизпълнение от страна на Градския съвет на решение на Националния съвет. Това по нашия устав е задължително. Поради възникналото напрежение, ние даваме възможност на социалистите в БСП-София да решат какво ръководство да си изберат. НС не изключи и не наказа с отстраняване от длъжност. Дадохме възможност на социалистите да решат. Избрана е работна група, която ще ръководи този процес. Очакваме в следващите 2 месеца членовете на БСП - София да се произнесат", заключи лидерът на БСП.

 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)