Нинова: Изкуственият интелект е технологична революция с много ползи, но и с рискове

Съкращава времето за производство и прави продукцията на икономиката по-конкурентноспособна, коментира лидерът на БСП

24.02.2024 | 09:46 Редактор: Толя Стоянова
Нинова: Изкуственият интелект е технологична революция с много ползи, но и с рискове

Изкуственият интелект е един от най-важните въпроси на настоящето и бъдещето ни. Той е продукт, който е уникален заради това, че засяга всяка сфера в нашия живот. Няма друг такъв продукт в света, чието изобретяване да влияе по този начин на цялостния живот на човечеството. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна в питането си към министър-председателя акад. Николай Денков.

По нейните думи става въпрос за технологична революция, която може да донесе много ползи за света.

"Може да донесе ползи в здравеопазването, вече доказани с експерименти – изкуственият интелект в много по-висока степен от обикновения скрининг доказва рак на гърдата. Изкуственият интелект изобщо не генерира фалшиви положителни резултати, за разлика от естествения начин, по който се изследва това заболяване. И това е само един от примерите", посочи Нинова.

Тя цитира данни, според които всяка четвърта фирма в България вече използва изкуствен интелект, като той помага за намаляване на разходите, за съкращаване на времето за производство и прави продукцията на икономиката по-конкурентноспособна.

"Няма време да разкажа за всички положителни ефекти, но има и много заплахи и рискове, които се засилват в последно време", отбеляза Нинова.

Тя предупреди, че по констатации на Световната банка и на Форума в Давос, изкуственият интелект ще доведе до 300 млн. работни места, които ще бъдат заменени от роботи, а Кристалина Георгиева заявява, че той ще засегне 60% от работните места в световните икономики.
 
"Стои въпросът какво ще се прави с тези работници. За нас, от Българската социалистическа партия, стои един важен въпрос за базовия доход на такива хора, които няма да имат работа, ще бъдат заместени от роботи и трябва да им се осигури някакъв начин на живот", изтъкна лидерът на БСП.


 
"Може би в бъдеще трябва да помислим за разумни законодателни инициативи, които, от една страна, да дадат възможност за развитие на високите технологии в полза на обществото, от друга – да минимизират всички рискове, що се отнася до правата на хората, злоупотреба с лични данни и авторски права, заплаха за националната сигурност през кибератаки и др. Въпросът е изключително сложен, изисква сериозен капацитет, но изисква и законодателни мерки, каквито ние се ангажираме да предложим", каза в заключение Корнелия Нинова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)