Разцепление в БСП заради общинските съветници в СОС

От партията се събраха на национален съвет, но не успяват да съберат кворум

25.02.2024 | 13:33 Редактор: Тодор Петров

БСП решава съдбата на социалистите в Столичния общински съвет. От партията се събраха на национален съвет, за да обсъдят наказанията на съветниците, но не успяват да съберат кворум за провеждане на заседанието. 

От партията свалиха политическото доверие от тях след подкрепата им за кандидата на "Продължаваме промяната - Демократична България" и "Спаси София" Цветомир Петров за председател на местния парламент. Според решението на Националния съвет на партията, общинските съветници могат да гласуват само за техния кандидат - Диана Тонова. Позицията на софийската структура е за подкрепа на консесусен кандидат.

"Можете да ни изключите само от вашата група по интереси, в която така или иначе ние никога не сме присъствали, от партията - не", заяви председателят на БСП - София Иван Таков в изказването си по време на заседанието на Националния съвет на БСП.

Пленумът се проведе въпреки липсата на кворум. Той започна 3 минути преди да изтече времето по Устав за разпускане на заседанието поради липса на кворум. В залата водещият на заседанието Георги Свиленски изключи микрофоните и не даде възможност за предложения и изказвания на членове на Националния съвет.