България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Експерти: Избори 2 в 1 не са добър вариант, политическата търговия е нелицеприятна

Пеевски е любопитен избор за председател на ДПС, смятат Добромир Живков и Николай Найденов

26.02.2024 | 09:12 Редактор: Деси Николова

С напредването на времето залогът и изискванията между партньорите, за да се случи ротацията, стават все по-големи. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска 50/50 или равно разпределение на министерските постове след ротацията. 

Очаква се днес или утре акад. Николай Денков и Мария Габриел да направят финалния преглед на министрите и да предоставят на партиите отчета за извършената работа. 

"Трудно ми е да прогнозирам какво да очаквам, защото ние сме в ситуация, в която от една страна имаме министър-председател и външен министър, които следва да изпълнят ротацията помежду си, но всъщност не са тези, които взимат окончателните решения, защото те не са сили на политически сили, които представляват. Ние имаме една дифузна ситуация с властта и решенията се взимат на съвсем други места", заяви социологът Добромир Живков в ефира на "България сутрин".

По негови думи тепърва ще се договарят партиите, а заявките, които Бойко Борисов дава са разнопосочни.

Меморандумът предложен от ПП-ДБ миналата седмица предизвика сериозни скандали сред политическите сили.

"Не можах да разбера кой е големият скандал с меморандума, освен едно - ПП-ДБ предложиха това нещо публично, без да го предложат на ГЕРБ неформално. Иначе не виждам скандала в текста - в него даже е казано, че ако не се постигне разбирателство, отиваме на избори, но се говори за разбирателство. Това не беше ултиматум", каза политологът проф. Николай Найденов пред Bulgaria ON AIR.

"Има политическа търговия и това за съжаление се случва по един нелицеприятен начин от гледна точка на това, че ние всъщност трябва да чуваме и да виждаме преговори основно за принципи на управление, за политики, които да се провеждат, а не разпределение на постове. Не би трябвало разговорът да започва от постове", категоричен е Живков.

Анализаторите са на мнение, че предсрочни парламентарни избори във варианта 2 в 1, заедно с европейските, не би било добро решение.

Преди дни ДПС избра новото си ръководство. Депутатът Делян Пеевски и бившият екоминистър Джевдет Чакъров ще бъдат съпредседатели на партията. Такова беше предложението на почетния председател на партията Ахмед Доган, а делегатите го гласуваха на конференция на партията.

"Беше загадка катарзисът, който изживя Делян Пеевски, който започна да говори необичайно много по неговия си начин. Този начин е несъвместим с 30-годишната традиция на партията да бъде сдържана и да се изказва по категоричен начин в добре подбрани моменти. Неговото лице е съвършено различно", отбеляза проф. Найденов.

Той е на мнение, че Чакъров ще бъде традиционното лице на ДПС, докато Пеевски ще движи нещата зад сцената.

Живков посочи, че е възможно да има оттегляне от избирателите на ДПС.

"Пеевски няма да отстъпи мястото на политическото острие на ДПС, което той заема. Въпросът е доколко това ще се впише в тази тридесетилетна традиция на ДПС на публичното ѝ присъствие, защото това е един видим и осезаем дисонанс в поведението на Пеевски и това, което досега сме наблюдавали от ДПС", каза социологът.

Гледайте целия разговор във видеото.