ДПС избира новото си ръководство на конференция

От партията гласуват наследник на Ахмед Доган и Мустафа Карадайъ

24.02.2024 | 13:11 Редактор: Толя Стоянова
ДПС избира новото си ръководство на конференция

ДПС избира новото си ръководство на конференция. От партията гласуват наследник на Ахмед Доган и Мустафа Карадайъ по нова формула – чрез съпредседателство. 

"НАТО, ООН и всички други ангажирани международни институции, все още не могат да намерят нужните преговорни инструменти за спиране на войните в Украйна и Близкия изток. Всеки ден сме свидетели на многобройни човешки жертви, включително и деца, които напускат живота без да са наясно с каквото и да е обяснение за това, което им се случва. Но оставят в душите на близките си желание за мъст и омраза към причинителите на тяхната болка. Мотивите за отплата се прехвърлят на следващото поколение, както и семената на раздора и последващите конфликти и кръвопролития", заяви Доган.

"Не е без значение да отбележим, че и двете войни са братоубийствени. Забележително е, че легитимните представители, които съблюдават световния ред, все още не могат да намерят "приемливо решение" за стопиране на тази човешка трагедия, която предизвиква и огромна хуманитарна катастрофа. Тази картина е част от образа на нашата цивилизация през 20-те години на XXI век", каза политикът.

"Съпредседателството се налага като политическа форма на лидерство в различни европейски страни, включително и в България. Тази формула включва както еднопартийни, така и коалиционни формати", каза още Доган.

Той обясни, че в конкретния случай, идеята за двама председатели на ДПС има три основни причини:

"Първо - борбата за спазване и защита на нашите права и свободи, благодарение на което ние сме това, което сме в България и в европейското политическо пространство, е неизменен стратегически приоритет на ДПС. Второ - последните години ДПС разширява електоралния си периметър, което предполага и обновяване на нейния политически образ, с адекватно електорално представителство. Трето - ДПС има нужда да съживи и активира модела си на работа с реални хора и местни партийни структури, както и в решаването на нововъзникващите проблеми на хората от местната власт".

Снимка: БГНЕС