Политическите престрелки може да се окажат халосни: Ще стигнем ли до ротацията?

Засега управлението изглежда спасено

23.02.2024 | 18:38 Редактор: Деси Николова

След бурята в (не)коалицията преговорите между ГЕРБ и ПП-ДБ ще продължат. И отново нова порция от спора между Делян Пеевски и Христо Иванов.

На 4 очи Николай Денков и Мария Габриел подготвят ротацията. Изпитът на министрите ще приключи следващата седмица, но само ако ГЕРБ и ДПС решат това управление да продължи. 

"Това, което виждаме през последния период е, че има разбирателство между тези две партии. Дали това разбирателство стига дотам, че да отидем сега на избори, не мога да кажа, това трябва да го решат те. Това, което мога да кажа е, че правителството има смисъл да съществува, само ако изпълнява приоритетите, заради които е създадено", каза премиерът акад. Николай Денков.

И поне засега управлението изглежда спасено. 

"Разбира се, че ще водим разговори. Вчера Денков и Габриел са си говорили. До понеделник сигурно ще имаме оценка на министрите. Евала на Кирил, шапка му свалям как изигра обществото в случая и постави ГЕРБ да мрънка по някакъв меморандум", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

А партньорите чакат предложения за нов път, по който да мине ротацията.

"Не може само да казваш "не сме съгласни с това". Стига толкова димки кой ще бъде външен министър и кой не. Въпросът е КЗК ще работи ли като хората следващите 5 години, ще имаме ли Мартин - Нотариуса, ще имаме ли Пепи Еврото в следващите 5 години", смята съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков.

И ако ГЕРБ и ПП-ДБ ще пробват да си говорят за управлението, то Делян Пеевски и Христо Иванов може и да спрат с разговорите помежду си, но не и със задочните обиди на висок тон. 

"Човекът, който иска да тласне към избори и това цели е моят приятел Христо, защото той живее с изключително големи комплекси, а когато имаш големи комплекси, искаш да си имаш нова партийка, затова се нуждае от избори", категоричен бе лидерът на ПГ на ДПС Делян Пеевски.

"Технологията на това, което Пеевски прави, е проста. Той се опитва да въвлече всички в един отвратителен скандал", каза Христо Иванов от ПП-ДБ.

Пеевски напомни, че именно ДПС е балансьор, а за да го има правителството е нужна и тяхната подкрепа.

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR