Петков към ГЕРБ: Да седнем на една маса и да отворим меморандума

Темата кой е външен министър на фона на всички приоритети е с много по-малка важност, заяви съпредседателят на ПП

22.02.2024 | 12:27 Редактор: Вяра Димова

Нека всички да се успокоят. Нека да отворим меморандума, да седнем на масата с ГЕРБ, да излъчим екипи, те да кажат какво искат. Това заяви съпредседателят на ПП Кирил Петков в кулоарите на парламента.

Той коментира, че иска от сега нататък да се минава през процедура и да се откажат всички политици от политическото начало в регулаторите.

"Нека да се успокоим, да седнем на масата и да видим какъв е механизмът, за да видим как да осигурим на хората независими служби, регулатори и съдебна власт", призова съпредседателят на ПП.

Петков коментира, че меморандумът е бил опит за публична позиция, с която да приканят колегите му от ГЕРБ да предложат корекции по него или да предложат свой проект, но разговорите да започнат.

"Аз съм готов по всяко време да седнем на преговори и да излъчим екипи. Нека да седнем за важните неща. Темата кой е външен министър на фона на всички приоритети е с много по-малка важност", коментира той.

Петков поясни и че са избрали състава на АДФИ, но тя е под шапката на Министерството на финансите и финансовият министър има правомощията да избере нейния шеф.

"В изпълнителната власт може да имаш политически представителства. АДФИ не е регулатор, където трябва да бъдат излъчвани независими от политици хора", допълни той. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)