България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Мечка тормози няколко села, гладницата изяде 4 телета и крава в Смолянско

Нормално е хората да са притеснени, тя притежава сериозна физическа сила, отбелязаха Александър Дуцов и Милко Кисьов

26.02.2024 | 08:08 Редактор: Деси Николова

Времето се затопля, високите температури пробуждат мечките от зимния им сън. Мечка изяде четири телета и една крава в смолянски села. Хората са притеснени и не знаят какво да правят. Мечката ги тормози поредна година, затова са поискали отстрел на животното. 

"Мечката е хищник и то най-едрият в Европа. Притежава сериозна физическа сила и е изключително опасно животно, ако имаме пряк сблъсък с него. Нашите мечки в България обаче са доста кротки и избягват присъствието на хора. Понякога има индивиди, които от глад или защото търсят по-лесен начин да си намерят храна, навлизат в населените места и започват да създават проблеми", каза старши експертът от WWF България Александър Дуцов в студиото на "България сутрин".

Той подчерта, че за предотвратяването на такива проблеми с мечките е необходима ранна реакция, и животното да се прогони възможно най-рано. Въпросът е обаче, че в България нямаме подходящи пространства за тях.

"В България този метод е неприложим, защото нямаме такива големи пространства, на които да можем да ги закараме, да ги пуснем и те да не направят проблем в друго село, особено ако вече е свикнала с този начин на поведение", поясни експертът

По негови думи най-добрият вариант е да се прогони мечката с гумени патрони с капсаицин - екстракт от люти чушки.

В село Могилица мечка тормози жителите за поредна година. Кметът на селото Милко Кисьов разказа пред Bulgaria ON AIR, че района има много стада от животни, които са на свободна паша и често мечката си позволява да нападне някое от тях.

"Притеснени са хората. Тя влиза в самото село. Там е със застаряло население и хората се притесняват. Пред и няколко години в центъра на селото имаше една мечка с две малки и тя си влизаше по къщите през деня. Стресирани са хората", съобщи Кисьов. 

На този фон статистиката показва мечките у нас са на изчезване. Вписани са в Червената книга, но въпреки това всяка година близо 100 мечки стават жертва на бракониерство. А експертът Александър Дуцов информира как да процедираме при евентуална среща с този хищник.

"Не трябва да се бяга, това предизвиква подгонване. Трябва да се избягва контакт с очите, ако може да се концентрира човекът и да отстъпва назад, това поведение показва, че ти не си заплаха", каза експертът.

Гледайте целия разговор във видеото.