България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Коментар: За да си смени ЕГН-то, Мартин Божанов е искал да скрие нещо

"Няма насрещна страна, която може да оспори искането за промяна", каза Цвета Маркова

15.02.2024 | 09:15 Редактор: Толя Стоянова

Население като на цял един голям български областен град от рода на Пазарджик е със сменени ЕГН-та.

"Процедурата е достъпна. Няма насрещна страна, която може да оспори по някакъв начин искането за промяна на ЕГН. Трябват двама свидетели, няма фактическа и правна сложност. Процедурите са две - едната е административна, когато има разминаване между акта за раждане и ЕГН-то - това се коригира по административен ред, а по съдебен ред - когато има грешка в дата, година на раждане или в пола на лицето, отбелязан в акта за раждане. Законодателят ще трябва да коригира процедурата и да наложи контрол. Може да влезе в рамките на общия контрол на прокуратурата", коментира бившият председател на Държавната комисия по сигурността на информацията Цвета Маркова в студиото на "България сутрин".

Мартин Божанов - Нотариуса, който беше застрелян в София, сменя ЕГН-то си и твърди, че не е роден на 21-во число, а на 20-о.

"Това се доказва с двама свидетели. С изключение на бащиното име, можем да сменим личното собствено, фамилията и ЕГН-то. Има нещо, което е искал да скрие", заяви Маркова в ефира на Bulgaria ON AIR.

EГН-то започва с година на раждане, месец и ден от месеца. Деветата цифра означава пола на лицето, другите са координиращи. От 2000 г. нататък месецът се записва, като се прибави числото 40 към него.

"Всичко, което е свързано с криминогенния фактор, би могло да бъде прикрито със смяна на ЕГН и имена", каза Маркова. 

По думите ѝ целта на Временната комисия по случая с Божанов е да събере доказателства и да направи професионален анализ, в резултат на който да изработи законодателни промени.

Гледайте целия разговор във видеото.