България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Картофопроизводителите: Вътев раздели бранша и сее раздори, продължаваме с блокадите

От Българската аграрна камара игнорираха нашите искания, заяви Тодор Джиков

12.02.2024 | 08:35 Редактор: Тодор Петров

Земеделските производители са на крачка от подписване на споразумение с управляващите. Постигнатото съгласие е повод за спиране на протестите, но само на една част от земеделците. Браншът отново е разделен и затова днес по улиците отново ще видим трактори и блокади. 

Част от протестиращите са членовете на Националната асоциация на картофопроизводителите, която замразява членството си в Българската аграрна камара.

"Продължаваме да протестираме. Един от мотивите да напуснем преговорите и да не участваме съвместно с Българската аграрна камара е, че игнорираха нашите искания. За нас фундаментът е ревизия на стратегическия план. Фокусът му трябва да бъде върху малките и средни производители, върху планинските и околопланинските райони, върху доставянето на вода. Не може през 6 месеца само да искаме пари", заяви в "България сутрин" Тодор Джиков от Националната асоциация на картофопроизводителите.

По думите му никъде не е коментиран натискът на търговските вериги у нас за ниските изкупни цени, които предлагат на производителите, както и "огромните надценки, с които продават храните на потребителите".

В срещите в МС Джиков не е разбрал ясната позиция на управляващите за това как ще защитят интереса на земеделците ни в Брюксел от вноса от Украйна и трети страни, както и каква промяна на "Зелената сделка" ще поискат, стана ясно от изказването му пред Bulgaria ON AIR.

Според Джиков партийните лидери също трябва да присъстват на срещите със земеделските производители.

"Националната асоциация на картофопроизводителите в нито един момент не е заявила искане за оставка на министър Вътев. Нямаме политически искания, искаме политики. Защо ръководителите на Българската аграрна камара извадиха от подпомагането производителите на черупкови плодове? Та те също са зле. Защо игнорират производителите на винени сортове?", каза още събеседникът.

И продължи с въпросите към управляващите и част от земеделците:

Министърът на земеделието наясно ли е какво значи браншова подкрепа? Защо избра да работи само с Българската аграрна камара? Не смята ли, че трябва да води преговори с останалите 60 хил. земеделски производители, които в страната са общо 70 хил.? Кой представлява Българската аграрна камара в момента и дава ли си сметка какво трябва да притежава като лидер? 

"Министърът раздели бранша. Игнорира своята камара и води преговори само с Българската аграрна камара, която не представлява и 50% от земеделците. Той продължава да сее раздори. Защо не каза: "Искам да се обедините, елате, аз ще бъде ментор", настоя Тодор Джиков.

Той съобщи, че пътни блокади ще има през цялата седмица, а в края ѝ ще има протест в София. 

"Искаме срещи с премиера, с Мария Габриел и с политическите лидери", завърши Джиков.

Гледайте целия разговор във видеото.