"Обединени земеделци": Кризата в селското стопанство, предизвикана от войната, е в целия ЕС

"Винаги сме били за диалога между браншовите организации и правителството", заявяват те в позицията си

11.02.2024 | 16:27 Редактор: Искра Ангелова

Съгласни сме със справедливите протести на земеделците в България и исканията им за справедлива изкупна цена на тяхната продукция и защита от държавата от неконтролируемия внос на земеделска продукция от трети страни. Този внос води до нелоялна конкуренция, заради която и много фермери не могат да покрият разходите си и са изправени пред фалит. Това се казва в позиция на ПП "Обединени земеделци", разпространена до медиите.

"За нас е важно навременното получаване на директните плащания, справедливото разпределение на т.н. украинска помощ от ЕС, свързана с либерализацията на износа на селскостопанска продукция от Украйна, законодателните промени, с които да се подобри състоянието на агросектора в България", допълват те.

"Кризата в селското стопанство, предизвикана от войната в Украйна, се разпростира в целия Европейски съюз. Всяка държава в Европа търси варианти да подпомага собственото си земеделие. Има възможност и механизми, които дават различни варианти на действие. Нашето виждане е, че ултимативният подход е контрапродуктивен. Ние от "Обединени земеделци" винаги сме били за диалога между браншовите организации и правителството", завършват "Обединени земеделци".

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR