България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Проф. Ива Христова: Пикът на грипа отмина, вълната отшумява в края на март

Ваксинацията и спазването на мерките са помогнали много, смята директорът на НЦЗПБ

06.02.2024 | 08:21 Редактор: Тодор Петров

Без грипна епидемия в София. Обнадеждаващи данни показват, че кривата на епидемията тръгва надолу. На този фон продължава да има области у нас, които светят в червено. 

"Грипът продължава да е голям проблем в страната, но действително пикът мина. Анализите показват намаляване на циркулацията с десетина процента. Първенци остават София област, Габрово и Пазарджик, но при тях намаляването на заболеваемостта е много видимо. До голяма степен се дължи на мерките за ограничаване на циркулацията на вируса", заяви в студиото на "България сутрин" проф. Ива Христова - директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

В по-млака степен намаляват случаите в Бургас, Варна, Пловдив и Перник. Намаляващата заболеваемост в страната ще се запази в следващите седмици - в продължение на още два месеца, стана ясно още от думите ѝ.

Проф. Христова подчерта пред Bulgaria ON AIR, че е много важно сега да се спазват мерките: В максимума сме на циркулацията, има огромен брой болни. В следващите 2-3 седмици е важно строго да се спазват противоепидемичните мерки. 

Данните в НЦЗПБ показват абсолютно доминиране на грип тип А. От миналата седмица се наблюдава съществено повишение при тип Б. Оказва се, че симптоматиката е твърде сходна, като в някои случаи при тип Б има по-тежко протичане и усложнения.

"При грипа остава суха и продължителна кашлица, която води до болки в гръдните и коремните мускули", отбеляза проф. Христова.

Вече по-малко мислим за Ковид-19, но в НЦЗПБ продължават да доказват немалък брой случаи. Умерено повишаване на случаите е наблюдавано през ноември. След това плавно случаите са намалявали. В момента коронавирусът е на ниско ниво, но продължава да циркулира, обясни гостът.

"Не се тестваме достатъчно, но в сравнение с миналото се тестваме повече. Има хубава тенденция на разумна осъзнатост. Хората разбраха, че за грип има много ефикасни средства, които буквално на другия ден те вдигат на крака. Тестовете са достъпни в аптеките, не всеки може да стигне до лекар. Ваксинацията за грип тази година беше на по-високо ниво. Сега все повече се носят маски на обществени места", каза още проф. Христова.

Тя очаква към края на март да затихне грипната вълна у нас. Остава опасността от морбили, но все още нямаме доказан случай. Скарлатината стои на нива от около 300 случая на седмицата, а варицелата - между 700 и 900 случая на седмица.

Гледайте целия разговор във видеото.