България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

В България прилагат нови медикаменти за лечение на рак, изоставаме с ваксинацията

Всички видове карциноми могат да бъдат лекувани, ако са открити в ранен стадии, коментираха д-р Таня Златанова и д-р Владимир Милов

02.02.2024 | 08:17 Редактор: Толя Стоянова

Точна статистика на болните от рак няма, защото Националният раков регистър е закрит от НАП в края на 2023 г. В тази връзка по случай Световния ден за борба с рака на 4 февруари в рамките на няколко дни у нас ще се организират множество безплатни профилактични прегледи.

"Медицината има подобрение. В България имаме удоволствието да работим с нови медикаменти, които прилагаме на нашите пациенти. Има и някои неща, които изостават. Те са свързани със скрининга и с профилактиката на тези заболявания. Имаме изоставане по отношение на ваксинацията, специално за карцинома на маточната шийка", коментира онкологът д-р Таня Златанова в студиото на "България сутрин".

По думите на специализанта по медицинска онкология д-р Владимир Милов ранното търсене на помощ и ранното откриване на заболяването е изключително важно. Ако заболяването се открие в първи или втори стадии, в много от случаите е лечимо. Специалистът подчерта важността на профилактичните мероприятия и превенцията.

"Всички видове карциноми могат да бъдат лекувани, ако са открити в ранен стадии. Повечето от онкологичните заболявания са абсолютно лечими. Пациентите трябва да бъдат информирани, активно да търсят своя личен лекар, който да им препоръча изследвания - за мъжете над 50 години да се изследва PSA маркер, жените да посещават редовно гинеколог, жените над 40-годишна възраст да правят ехографски прегледи на гърдите си или мамография", съветва д-р Златанова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя обясни, че под ранен стадии разбираме най-често тогава, когато болестта е локализирана в конкретния орган.

"Имунотерапията кара клетките на пациента да се борят с раковите клетки. Постига не лоши успехи в лечението на рака на белия дроб, но не е панацея, не може да излекува всички видове рак. Пациентите индивидуално отговарят на имунотерапията. Тя води със себе си така наречената имуносвързана токсичност - странични ефекти, които съпровождат лечението", заяви д-р Милов.

Според д-р Златанова имунотерапията има дългосрочен ефект. Тя програмира собствения имунитет, който се бори срещу рака.

"По-младите хора са по-информирани. Все повече хора идват при онколог за профилактичен преглед. По-възрастните хора имат наслагване от миналото за неглижиране на симптомите и отлагат посещението при лекар. Трябва да има по-голямо доверие към лекарите", добави тя.

По думите на д-р Милов медицинският онколог има централна роля в лечението, но той работи в екип. В него трябва да има различни специалисти: хирурзи, лъчетерапевти, медицински онколози, специалисти по палиативни грижи, гастроентеролози, пулмолози и други вътрешни специалисти, за да може да се избере най-оптималната терапевтична стратегия за пациента.

"По честота на онкологичните заболявания не бих казала, че сме в най-челните редици. Начинът на живот е изключително важен. Тютюнопушенето е основен рисков фактор, затлъстяването, употребата на алкохол, заседналият начин на живот", посочи д-р Златанова.

Гледайте целия разговор във видеото.