Лекарство за диабет понижава риска от цироза и рак на черния дроб?

Превръща се и в популярно средство за отслабване

29.01.2024 | 12:09 Редактор: Толя Стоянова
Лекарство за диабет понижава риска от цироза и рак на черния дроб?

Семаглутид и други GLP-1 агонисти са свързани с намален риск от развитие на цироза и рак на черния дроб при хора с диабет тип 2 и хронично чернодробно заболяване според национално проучване от Института Каролинска в Швеция, публикувано в сп. Gut. GLP-1 агонисти като семаглутид намаляват нивата на кръвната захар и се използват главно за лечение на диабет тип 2.

Въпреки това, тъй като лекарството намалява и апетита, то се използва все повече за лечение на затлъстяване и се превърна в популярно лекарство за отслабване.

Резултатите от ранните клинични проучвания също предполагат, че агонистите на GLP-1 могат да намалят риска от увреждане на черния дроб. Затова изследователи включват всички хора в Швеция с хронично чернодробно заболяване и диабет тип 2 в проучване, базирано на регистър. След това сравняват риска от тежко увреждане на черния дроб при тези, които са били лекувани с GLP-1 агонисти и тези, които не са били.

Резултатите показват, че тези, които са приемали лекарството за дълъг период от време, са имали по-малък риск от по-късно развитие на по-тежки форми на чернодробно заболяване като цироза и рак на черния дроб. Това предполага, че агонистите на GLP-1 могат да бъдат ефективно лечение за избягване на тежко чернодробно заболяване при хора с диабет тип 2.

Мастното чернодробно заболяване засяга до един на всеки пет души в Швеция, много от които имат диабет тип 2, а около един на всеки двадесет развива тежко чернодробно заболяване. Тези констатации са интересни, защото в момента няма одобрени лекарства за намаляване на този риск.

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pixabay