България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

В България донорството е все по-рядко срещано явление, не сме информирани

"У нас най-често се извършват трансплантации на бъбреци, черен дроб и сърце", отбеляза доц. д-р Пламен Димитров

01.02.2024 | 08:39 Редактор: Деси Николова

Първата донорска ситуация в страната за тази година даде шанс за живот на трима българи, очакващи трансплантация. Това стана възможно, след като на 29 януари близките на изпаднал в мозъчна смърт 73-годишен мъж взеха благородното решение да дарят неговите органи и да дадат шанс за живот на други хора.

При подобна донорска ситуация има множество фактори за това как да бъде избран реципиентът на органи, а времето е от изключителна важност.

"Избират се кои органи са годни да бъдат трансплантирани и съответно се търсят подходящи реципиенти. Първо се избира група от реципиенти, които имат най-добра съвместимост от списъка с чакащи. След това по имунологични критерии се избират тези, които имат добра съвместимост с донорския орган на реципиента. След това от тази група се преценява и се избират най-подходящите с най-голям шанс органите да заработят, тъй като много от тези хора са с хронични заболявания", разясни доц. д-р Пламен Димитров в студиото на "България сутрин". 

В България донорството става все по-рядко срещано явление, тъй като хората рядко решават да станат донори. Д-р Димитров е категоричен, че има нужда от информационна кампания, която да обяснява на гражданите за важността на донорството и как то спасява животи.

"В нашата клиника последните години се извършват по около 10 трансплантации годишно, което е крайно недостатъчно. В България най-често се извършват трансплантации на бъбреци, черен дроб и сърце. Всички медии трябва в тази посока да работят и да се прокламира", допълни д-р Димитров в ефира на Bulgaria ON AIR.

Последните години дори живото донорство намалява. Това са случаите, когато близки или роднини на човек, нуждаещ се от трансплантация, дарят органи.

Д-р Димитров отбеляза, че почти всички хора, които получат органи след донорска ситуация, се връщат към нормалния си живот. Затова той е убеден, че всяко нещо, което ще повиши донорските ситуации е полезно.

Гледайте целия разговор във видеото.