България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Колективният геном на българите отваря вратата към адекватното лечение

В дългосрочен план ще можем да диагностицираме по-рано, коментира Цветана Керелска

29.01.2024 | 09:29 Редактор: Толя Стоянова

Науката е тук, за да помага и да ни даде отговори на дълго задавани въпроси. За първи път ще изследваме колективния геном на съвременните българи. Събраните данни ще ни помогнат да научим повече за нашето ДНК и да се предпазим от коварните заболявания, които ни заобикалят.

"Целим да създадем референтен геном на съвременните българи със специфичните за нас като нация вариации в генома. Когато успеем да изследваме всички варианти, ще можем да разберем, ако открием някоя вариация, която е уникална само тук в България, дали това е вариация, специфична за българите, или е сигнал, че нещо не е наред, защото има някакво заболяване. Сега имаме шанс чрез даряването на нашите данни да помогнем за развитието на медицината. В дългосрочен план ще можем да диагностицираме по-рано и да лекуваме по-адекватно. Същевременно това позволява да се състави терапия, която е персонализирана според нашия генетичен профил. Предстои да изследваме геномите на 1000 здрави пълнолетни български граждани. Вече имаме около 400 човека, които са дали кръв", каза експертът от екипа на "Геномът на България" Цветана Керелска в студиото на "България сутрин".

По думите ѝ конфиденциалността на данните е напълно гарантирана. Те се съхраняват при най-високи нива за сигурност в българска геномна инфраструктура, която е създадена за целта. Резултатите ще бъдат публикувани за колективния български геном, но ако доброволецът е отбелязал, че в случай на така наречените "инцидентни находки" експертите могат да се свържат с него и да го информират, те ще го насочат за това какви мерки може да вземе.

"В момента събираме пробите, след това данните ще се обработват и анализират. Ние ще публикуваме данни от нашата работа периодично на страницата на Центъра по молекулна медицина на Медицинския университет", посочи още Керелска в ефира на Bulgaria ON AIR.

Първият пилотен проект е финансиран от МОН, а за следващия етап, който ще бъде част от "Генома на Европа", очакват финансиране. В него ще участват почти всички европейски държави. 

"Когато имаме български референтен геном, ще знаем как реагираме на определени лекарства. Всеки лекар, знаейки тази информация, ще може да изпише съответното лекарство. Много страни в света разполагат с така наречения паспорт, в който е отбелязано как хората реагират на съответните лекарства", уточни Керелска.

Гледайте целия разговор във видеото.

Притеснявате ли се от грипната епидемия и взимате ли мерки срещу заразяване?

Притеснявам се. Нося маска, спазвам дистанция и правя всичко възможно да не се заразя.
27%
Не. Всяка зима има такава и няма как да се опазиш. Грипът се преодолява за няколко дни.
58%
Повече се притеснявам от заразяване с коронавирус.
9%
Притесненията ми са свързани с евентуална грипна ваканция - няма кой да гледа децата вкъщи.
7%
Общо 1012 гласа


1
0 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 2 месеца
Под прикритието на този тип изследвания работят хамериканските био лаборатории...... Сигнализирай за неуместен коментар