България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Как да се предпазим от грипа? Ваксиниране, без самолечение и излишно стимулиране на имунитета

Най-добрата ваксина е поставената навреме, коментираха проф. Радостина Александрова и д-р Мирослав Спасов

25.01.2024 | 09:11 Редактор: Толя Стоянова

Грипът продължава да настъпва, 7 области в страната вече обявиха грипна епидемия.

"Най-добрият начин да се предпазим е поставянето на ваксина. Мерките трябва да започнат по-рано. Не трябва да подценяваме информираността. Всеки един от нас трябва да знае какво да прави, за да може да бъде защитен", заяви вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова в студиото на "България сутрин".  

"Опашките пред кабинетите са огромни. Най-добрата ваксина е тази, която е поставена навреме - тя осигурява защита през целия сезон. Българинът смята, че е приятел с грипа и знае как да се лекува. Продължават да се ползват антибиотици. Въпреки контрола, все още има схващане, че температурата се повлиява само от антибиотик. Говорим за усложнения, а българинът казва: "Не може ли да ме пипне грипът, да си взема болничен и да си почина", коментира общопрактикуващият лекар д-р Мирослав Спасов.

По думите на проф. Александрова грипът може да бъде с няколко часа инкубационен период.

"Сега няма лошо хората да се ваксинират. До края на грипния сезон може да бъде сложена ваксината, но се препоръчва да бъде направена навреме. Защитата е доста голяма. От 2017 г. са първите проучвания, които категорично показаха, че тази ваксина може да спаси живота на малките деца", подчерта проф. Александрова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Д-р Спасов уточни, че в момента върлува грип "А". За него е характерно острото начало - главоболие, силна отпадналост, болки по ставите и мускулите, кашлица. Той категорично съветва хората да не се самолекуват.

"Когато назначаваме лечение, съобразяваме здравословното състояние и придружаващите болести. Не се знае как даден препарат може да се отрази на съпътстващи заболявания", добави д-р Спасов.

Проф. Александрова обясни, че най-уязвими са малките деца, възрастните хора, хората със съпътстващи заболявания, хората със затлъстяване и бременните жени.

"Излязоха доста публикации, че грипът може да понижи имунитета. От имунната система се очаква да работи правилно в зависимост от конкретната ситуация. Излишното стимулиране е вредно", твърди тя.

Вирусологът съветва да се храним здравословно, да приемаме повече плодове и зеленчуци, да спим достатъчно и да се движим повече, тъй като това дава възможност да бъдем в по-добро състояние.

Д-р Спасов призовава да спрем да даваме имуностимуланти, когато децата са здрави. "Имунната система е войник, който ни защитава в случай на инфекция", подчерта той.

СЗО призова за спешни имунизационни кампании заради епидемията от морбили в Европа.

"Морбили е изключително сериозно заболяване, може да причини сериозни увреждания, дори смърт. Ваксинацията е единственият начин да бъдем защитени. Това е вирус, който може да изтрие части от имунната система и да отвори допълнителни проблеми с други заболявания. Един инфектиран човек може да зарази 90% от хората, които са били в контакт с него", каза проф. Александрова.

Гледайте целия разговор във видеото.

Притеснявате ли се от грипната епидемия и взимате ли мерки срещу заразяване?

Притеснявам се. Нося маска, спазвам дистанция и правя всичко възможно да не се заразя.
27%
Не. Всяка зима има такава и няма как да се опазиш. Грипът се преодолява за няколко дни.
58%
Повече се притеснявам от заразяване с коронавирус.
9%
Притесненията ми са свързани с евентуална грипна ваканция - няма кой да гледа децата вкъщи.
7%
Общо 1012 гласа


1
0 rate up comment rate down comment 1
Пийте
преди 3 месеца