Черният бъз облекчава симптоми на грип и настинка, бори ревматизъм

Растението се използва при бронхити, болки в гърлото, паднал глас, дори при ангина

23.01.2024 | 23:00 Редактор: Вяра Димова
Черният бъз облекчава симптоми на грип и настинка, бори ревматизъм

Черният бъз (лат. Sambucus nigra) е едно от най-популярните и използвани лечебни растения в света. Растението представлява храст или дърво с височина от 2 до 6 метра от семейство Бъзови (Caprifoliaceae). Цветовете са събрани в щитовидни съцветия на върха на клонките. Плодът е черно-виолетова сочна ягода. У нас бъзът расте по влажни места, из храсталаци и в населени места.

Едно от най-разпространените и успешни приложения на бъза е при възпаления на дихателните пътища. Той подпомага отхрачването, използва се при бронхити, болки в гърлото, паднал глас, дори при ангина.

Проучване от 2016 г., публикувано в Nutrients, показва, че добавките с черен бъз могат да намалят продължителността и симптомите при настинка. Няколко проучвания са показали , че екстрактът от черен бъз е ефективен при третиране на грипоподобните симптоми. По-специално флавоноидите в екстракта от бъз се свързват с човешкия грипен вирус – H1N1, както и вируса инфлуенца по птиците – H5N1.

Проучване, проведено през 2009 г. прави сравнение между екстракт от бъз и плацебо. Двете групи пациенти получавали лекарство в продължение на 3 дни. Групата, която получавала екстракт от бъз, показва значително подобрение в повечето симптоми на грип, докато плацебо групата не показва подобрение или увеличава тежестта на симптомите.

Чаят от листата и цветовете служи за бани против ревматизъм, подагра, кожни обриви, а с остатъка след прецеждането се правят топли лапи върху болното място.

Плодчетата в изсушено състояние се прилагат като леко слабително средство. Половин чаена лъжичка от ситно с чукани сухи плодчета се накисват вечер в 1 чаена чаша студена вода и на сутринта се изпива след прецеждане и затопляне. Може да се употреби и във вид на мармалад.

Четете повече в Puls.bg.

Снимка: pixabay