България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Адвокатът на Велико Минков: Пейо Пеев щеше да е жив при презумпция за споделено родителство

Процедурата по припознаването отнема години, посочи Пламен Борисов

25.01.2024 | 08:31 Редактор: Тодор Петров

Продължаваме да следим развитието на случая с убийството на Пейо Пеев. Ще може ли Велико Минков да се пребори за бащинството на детето си от Габриела?

"Г-н Минков е предприел незабавно всички действия, които законът му предоставя. От 2020 г. вече има процедура, по която той може да оспорва произхода на детето си. Опита да го припознае още преди да е родено и разбра, че майката има граждански брак с друг мъж. Единственият му шанс е да заведе иск, който бе извоюван от други бащи като него. Процедурата по припознаването отнема години, за съжаление", заяви в "България сутрин"  адвокатът, който го защитава - Пламен Борисов.

Според него е необходима допълнителна законодателна реформа, която по бърз начин с помощта на ДНК експертиза да установява биологичната реалност, която да влиза в сила веднага и да бъде вписана в акта за раждане на детето.

Дори да бъде осъдена на доживотен затвор, от килията майката може да води процеса и да го забави с няколко години, като през това време детето ще расте без своя баща, стана ясно още от думите на адв. Борисов пред Bulgaria ON AIR.

"Вече покойният доверител на адв. Балджиева и моят доверител бяха във връзка един с друг, общуваха си и бяха наясно какво се случва. Моят доверител е разбрал защо Пейо е сключил граждански брак с бременна в деветия месец жена, която не носи твое дете. Надеждата му е била да вижда повече своето дете. Ако имахме презумпция за споделено родителство и гарантирано присъствие и на двамата родители в живота на детето, жертвата на това тежко престъпление нямаше да е жертва", смята адвокатът на Велико Минков.

По думите му масово се тиражират фалшиви новини около фаталния случай и това ги е накарало публично да внесат разяснения.

"Предполагам, че когато г-н Пеев е отишъл на тази среща, се е страхувал, но едва ли се е страхувал, че ще бъде убит. Обаче това вече е факт. Г-н Минков също е изразявал някакви страхове. След като се случи това убийство, може би той е бил прав да се страхува. Вероятно аз не съм бил прав да го успокоявам прекалено. Страхът му е бил обоснован", подчерта адв. Борисов.

Стана ясно, че двете деца са настанени при бабата и дядото по бащина линия - при родителите на покойния вече Пейо. Адв. Борисов е изумен от по-леката мярка, която е постановено за майката, за да гледа децата си.

"Организациите, които се борят срещу домашното насилие, загадъчно мълчат. Защо?", попита юристът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Притеснявате ли се от грипната епидемия и взимате ли мерки срещу заразяване?

Притеснявам се. Нося маска, спазвам дистанция и правя всичко възможно да не се заразя.
27%
Не. Всяка зима има такава и няма как да се опазиш. Грипът се преодолява за няколко дни.
58%
Повече се притеснявам от заразяване с коронавирус.
9%
Притесненията ми са свързани с евентуална грипна ваканция - няма кой да гледа децата вкъщи.
7%
Общо 1012 гласа