България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Спор за родителски права, агресия и смърт - защо се стигна до убийството на Пейо?

Адв. Райна Аврамова и психотерапевтът Ники Марков посочиха, че мъжете по-рядко подават сигнали, че са жертви на насилие

24.01.2024 | 09:30 Редактор: Елеонора Танева

Увеличават се случаите на насилие с фатален край. Спор за родителски права, психически тормоз и смърт за Пейо Пеев. Съпругата му и майка ѝ са обвинени за смъртта му. На този етап съдът остави тъщата на убития в затвора, а неговата съпруга пусна под домашен арест. 

"Проблемът не е в спора за родителските права, не е и в споделеното родителство, а в това, че законът определя за баща на детето съпруга на майката. Проблем ли е споделеното родителство - ВКС има решение по този въпрос - допустимо е при постигане на споразумение, в останалите случаи родителските права се на единия родител, който отговаря за здравеопазването, образованието на детето", заяви адвокатът по семейно право Райна Аврамова в студиото на "България сутрин".

Тя подчерта, че ако се създаде възможност съдът да определя споделено родителство, това ще доведе до повече проблеми. 

"Фактът, че се е стигнало до съд за родителски права, означава, че съвместно няма как да ги упражняваме. След като не могат да се разберат, е проблем съдът да постановява споделено родителство. В случая майката вече е в брак. Бащата разполага с процедура за бащинство, законът му дава тази възможност. Проблемът не е в процедурата по бащинство, проблемът е в начина на комуникация между страните - съпрузи, съжителстващи на съпружески начала и наличието на трето лице", допълни адвокат Аврамова.

Психотерапевтът Ники Марков подчерта, че в конкретния случай с убийството на Пейо има много фактори, които трябва да се вземат под внимание.

"Добре е да погледнем назад в историята с произхода на семейството. Много е характерно за хората в политическия свят да имат обигран подход към репутацията, която градят. Двете жени имат политически бекграунд и за тях е важно "да не показват кирливите си ризи". За тях това е професия, дали умишлено или им се отдава, това не е учудващо", заяви психотерапевтът.

И двамата коментираха, че мъжете по-рядко подават сигнали, че са жертви на насилие. Марков посочи, че те са по-често жертва на психически тормоз.

"Това е почти недоказуемо. Ако един мъж е подложен на психически тормоз, означава втори път да се подложи на удар срещу собствената си репутация и психика, ако признае. Жените използват различни механизми за оказване на влияние - ограничаване на виждането на детето, любов, заплахи за отнемането им. Играе се със страха какво тя има възможност да отнеме. Ако мъжът не си отстоява позициите и не е наясно с възможностите, които има, има опасност да изпадне в немилост", разясни Ники Марков. 

Райна Аврамова добави, че мъжете рядко се обръщат към съда за незабавна защита и ограничителна заповед. 

"Мъжете в представите са стожери за семейството и държат да не бъдат възприемани като слаби. Не е вярно, че заповедите за незабавна защита се издават бавно, това става за 24 часа. Имаме дежурни съдии и съм получила такава заповед при заплахи чрез Viber съобщения по Коледа. Когато има обосновани съмнения, че животът, здравето на жертвата е в опасност, съдът ги издава. Само на база на декларации не ги издава, те се използват после по делата за родителски права, което не прави чест на лицата, които го правят", каза още адвокатът по семейно право. 

За конкретния случай с убийството на Пейо тя добави, че майката, която е под домашен арест, може да се грижи за двете си деца, освен ако социалните служби не бъдат сезирани или не се семосезират да извършат проверка: "Ако социалните преценят, че децата са поставени в риск, те могат да сезират съда за настаняването им извън семейството, първо при близки и роднини. Има механизми интересът им да е защитен, стига всички по веригата да имат отношение по случая".

Психотерапевтът от своя страна уточни, че много важен е начинът, по който децата ще разберат за случилото се в семейството им, за да не бъдат допълнително травмирани. Той призова хората да се вглеждат в миналото на околните, като най-добра превенция и да се търсят "червени лампи". 

Гледайте целия разговор във видеото.