България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Гласуват по-високи заплати във ВУЗ-овете, но парите не са достатъчни и ще има протести

Реалната заплата на асистента е 1810 лв. Като премахнем данъците - 1300 лв., каза проф. Лиляна Вълчева

25.01.2024 | 08:05 Редактор: Толя Стоянова

Парламентът гласува на първо четене увеличение на преподавателските заплати на работещите във висшите учебни заведения. С промените се предвижда средните преподавателски заплати да станат не по-ниски от 170% от средната работна заплата в България.

"Досега синдикатът три години ходи, убеждава, говори. Търсим онези законови знаци, които да дадат стимули на хората с перспективи напред. Става въпрос за средната брутна работна заплата на академичния състав, който работи във висшите училища. Това означава една средно претеглена математика, в която да вземем под внимание числения състав на асистентите с техните начални заплати, плюс всички останали академични длъжности. Средната работна заплата за асистент към декември 2023 г. е към 2000 лв. 125% означава 2500 лв. начална заплата за асистент. Към днешна дата стъпката е от 200 лв. между академичните длъжности. Главният асистент задължително е доктор, задължително има допълнителни средства за докторската си степен. Някъде те са 180 лв., на друго място са 200 лв., но има 2-3 висши училища, при които е по-висока докторската степен - 850 лв.", коментира проф. Лиляна Вълчева от синдикат "Висше образование и наука" в студиото на "България сутрин"

По думите ѝ синдикатите са чакали "три месеца да се роди тази идея". Тя прогнозира, че между първо и второ четене ще се удължи срокът повече, отколкото е в правилника на Народното събрание. Проф. Вълчева подчерта, че висшето образование е система, която дава продукта на целия икономически сектор и затова е важно да ѝ се обърне внимание.

"Оптимист съм, но гледам реалността. Реалната заплата на асистента е 1810 лв. Като премахнем данъците, тя слиза на много по-ниско ниво - 1300 лв. Предстои първо заседание, за да се види дали ще бъдат приети 2200 лв.", каза проф. Вълчева в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Ние организираме вече протести, цялата система. Вече се подписа протестната декларация, тръгна подписката. Предприемаме по-сериозна мярка. Академичното общуване на дава резултати", заяви тя.

Гледайте целия разговор във видеото.

Притеснявате ли се от грипната епидемия и взимате ли мерки срещу заразяване?

Притеснявам се. Нося маска, спазвам дистанция и правя всичко възможно да не се заразя.
27%
Не. Всяка зима има такава и няма как да се опазиш. Грипът се преодолява за няколко дни.
58%
Повече се притеснявам от заразяване с коронавирус.
9%
Притесненията ми са свързани с евентуална грипна ваканция - няма кой да гледа децата вкъщи.
7%
Общо 1012 гласа