Депутатите гласуваха по-високи заплати за преподавателите в университетите

Увеличение ще има и в стипендиите на докторантите

24.01.2024 | 11:31 Редактор: Деси Николова
Депутатите гласуваха по-високи заплати за преподавателите в университетите

По-високи заплати за университетските преподаватели и докторантите прие на първо четене Народното събрание. Съпреподавателите в държавните висши училища вече ще получават заплата не по-ниска от 170% от средната брутна заплата за последната година, а асистентите ще получават поне 125% от същата сума.

Освен това увеличение ще има и в стипендиите на докторантите. Те ще получават минимум 125% от минималната работна заплата или 1166,25 лева.

Досега заплатите им не бяха фиксирани в закона. Уточнение там имаше само за асистентите, но то гласеше, че възнагражденията им се определят с акт на Министерския съвет. От 2023 г. то е минимум 1800 лева.

По време на обсъждането на законопроекта в ресорната комисия вносителите увериха ректорите на университети, че промените няма да вменят задължения на тях, а на държавата, която трябва да предвиди необходимите средства в бюджета, информира "24 часа".

Все още не е ясно кога промените ще влязат в сила, но вероятно ще е от началото на 2025 г., тъй като бюджетът за 2024 г. вече е приет. Промените могат да станат факт при следващия или при актуализация на настоящия.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR