Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Заплатите на учителите се повишават, резултатите на учениците падат

Люба Йорданова е убедена, че в сферата на образованието има нужда от промяна

17.01.2024 | 18:37 Редактор: Деси Николова

На фона на повишените заплати на учителите, резултатите на учениците падат. Данните не са нови, но анализ в сферата на образованието показва, че категорично нещо трябва да се промени.

"Наистина увеличението на учителските заплати е добра новина. Тази година бяха увеличени и заплатите на непедагогическия персонал, което беше изключително добра стъпка. Това е устойчива политика на Министерството на образованието и със сигурност трябва да продължи. Заедно с това обаче трябва да видим и други устойчиви политики, които се отнасят малко повече към резултатите на учениците", каза Люба Йорданова от платформата "Заедно в час" в студиото на предаването "Директно".

По нейни думи през последните години се наблюдава ръст в желаещите да станат учители и недостигът, който бе наблюдаван преди няколко години изчезва. Част от причините е именно повишението на заплатите, но гостът отбеляза друг проблем.

"Трябва да имаме предвид, че много от учителите, които постъпват в училище, до третата си година напускат системата. Според данни на Световната банка 90% от тях напускат до третата си година. Един от факторите е тяхното обучение и подготовка за това каква е реалността в класната стая. За съжаление, в момента университетите не дават достатъчно добра подготовка", категорична бе Йорданова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя допълни, че учителите имат нужда от наставници в началото на професията си, което е много често срещана практика в други държави. Така младите и новопостъпващите преподаватели ще бъдат подкрепени в началото на кариерата си. 

Голям трус в общественото полезрение преди няколко месеца бяха резултатите от изследванията на PISA, които поставиха българските ученици на дъното на класацията в няколко образователни аспекта. 

"Това не е изненада. Стигаме дотам последни 20 години. PISA започна 2000 година и България се включи още в началото ѝ. Последните 23 години ние имаме тези знаци и нито веднъж не реагирахме на резултатите на България. PISA не е инструмент, който оценява учениците, а оценява държавите за това доколко се справят с това учениците им да бъдат подготвени за живота", посочи гостът.

Йорданова е убедена, че в сферата на образованието има нужда от промяна, тъй като не е коректно днешните ученици да се обучават по същия начин, по който са се обучавали преди 20-30 години, тъй като настоящите ученици са много по-различни.

"Със сигурност сме много закъснели, но ние докато си говорим, че много сме закъснели, пак никакви мерки не взимаме. В някакъв момент трябва да започне реформата и за съжаление от реформите в образованието няма политически дивидент. Може би заради това ги пропускаме толкова много години. Нито една партия или правителство или парламент, което започне тази реформа сега, няма да има нещо за себе си, няма да го има този дивидент, защото резултатите ще се видят след много години, когато първите випуски ученици по тази система завършат", допълни Йорданова.

Гледайте целия разговор във видеото.