България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Политолози: Ротацията ще мине без сътресения, има доста позиции в регулаторите

Коментар на доц. Албена Танева и проф. Николай Найденов

23.01.2024 | 09:16 Редактор: Елеонора Танева

Амбицията на премиера академик Николай Денков е ротацията на кабинета да стане факт на 6 март. От своя страна от "Да, България" огласиха условията си, за да подкрепят новото правителство, които включват изискването в държавните регулатори да няма партийни лица. 

"Нормално е в активната фаза на един политически процес да има такъв диалог. При ротацията имаме ситуация, която е като предизборно време за съставяне на правителство. Идват европейски избори, всяка политическа сила се грижи и за своята репутация пред твърдото ядро, широката периферия. Нашият най-голям проблем беше политическата нестабилност, която пречеше да се постигат каквито и да е резултати, да се успокоят нещата и да се върне ситуацията в рамките на нормалното", коментира политологът доц. Албена Танева в студиото на "България сутрин".

Според колегата ѝ проф. Николай Найденов, заявката на ДБ връща партията към началната ѝ заявка при създаването ѝ. 

"Да, България" се връща по този начин към принципите, когато беше създадена. Условията не са толкова специфични, че да доведат до конфликт в малката и голямата коалиция. Те казват, че искат по по-добър начин да се поставя въпроса за кадрите, да излъчват неполитически, забележими експертни кадри. Това говори за обективност и безпристрастност", допълни политологът.

Според него няма да се стигне до междупартийни проблеми сред управляващите при разпределението на кадрите в регулаторните органи.

"Има доста позиции за запълване в регулаторите, като включим и заместниците на шефовете. Ако включим и ДПС като страничен приближен фактор, по-лесно ще се вземе решение, ще изскочат проблеми като се чуят гласовете на останалите партии, ще насочат атаките към най-тънките брънки във веригата", изрази очакванията си гостът.

Пред Bulgaria ON AIR доц. Албена Танева посочи, че дори и независими експерти, когато бъдат вкарани на дадена позиция от някоя партия, се обвързват с нея и тя с тях. 

"Когато са избрани в парламента, те работят не от свое частно лице. Ако един лекар е станал министър на здравеопазването, няма да оперира, ако е хирург. Той ще взима решения за бюджети, Здравната каса, решения, които са на цялото правителство. Отговорността на политическите партии е да стоят зад всяка своя кандидатура", уточни политологът.

Тя не очаква сътресения, тъй като вижда в управляващите спойка, особено що се касае за общите цели. Доц. Танева подчерта общото присъствие на премиера и вицепремиера както в страната, така и в чужбина. А подкрепата на ДПС в НС определи като важна и нужна. 

"Коалициите обикновено ги разглеждаме като проблем, което създава напрежение, нещо което не е достатъчно. Коалицията като начин на конструкция е полезна, имаме още повече контрол, видимост, взаимно непрекъснато", добави още доц. Албена Танева.

Проф. Николай Найденов очаква новите имена при ротацията да се съобщят в последния момент, "за да не изровят роднини, баджанаци".

В призива на Нинова към Румен Радев да бламира клетвата на новоизбраните конституционни съдии политологът вижда припомняне от страна на лидера на БСП към президента благодарение на кого е издигнат и избран. 

Гледайте целия разговор във видеото.