България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Възрастни, безпомощни, хора без наследници са на прицел на имотни измамници

Най-често се използва неистинско саморъчно завещание, каза Росен Рашков

19.01.2024 | 08:35 Редактор: Толя Стоянова

Разбиха схема за имотни измами в София, по случая е задържан адвокатски сътрудник.

"СДВР е разбила група и работи по случая от няколко месеца. Едно от задържаните лица е било адвокатски сътрудник - не адвокат или юрист, а лице, което подпомага дейността на адвоката. Става дума за адвокатски сътрудник, който е вписан преди малко повече от две години. Дали има съпричастност към това, което разследването твърди, тепърва ще се установява", коментира адвокатът Росен Рашков в студиото на "България сутрин".

По думите му имотните измами са проблем от много години, а тези, които участват, са все по-изобретателни.

"Всичко се върти около възрастни хора, безпомощни, които нямат близки, или починали, които нямат наследници. Пред нотариус някои представят неистинско удостоверение за брак, съответно, че са наследник. Най-често се използва неистинско саморъчно завещание. Трябва да е саморъчно написано, а не напечатано. При една експертиза текстът се сравнява с други документи и графологът много лесно може да установи, че не е написан от въпросното лице и подписът е фалшифициран", каза Рашков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него каквито и законодателни изменения да се предприемат, "престъпният човешки ум ще измисля нови способи", но посочи, че е добре да се прави образователна компания, хората да бъдат предупредени и информирани.

"Трябва да се предвидят по-тежки наказания, когато става дума за възрастни хора. Това е тенденция, която наблюдаваме 20-30 години. Не се променя нищо. Има нужда законодателят да се събуди", заяви Рашков.

Гледайте целия разговор във видеото: