България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Обществен деятел: България първа в ЕС трябва да спре да признава Путин за президент

Петър Танев с подписка за преустановяване на дейността на руските центрове в ЕС

11.01.2024 | 09:15 Редактор: Тодор Петров

Българинът Петър Танев, който има и руско гражданство, организира подписка за преустановяване на дейността на руските центрове на територията на ЕС. Общественият деятел прекара Нова година в Украйна и разказа в "България сутрин" за ужасните гледки, на които е станал свидетел.

"Трагично е да виждаш от първо лице хората да търсят личните си документи от разрушените жилища. Не знаеш какво можеш да направиш. Въпреки това се опитваш да използваш своите ресурси, за да опиташ да намалиш капацитета на Русия да води тази война. На втори януари в Киев беше тежка нощ. Бях в район, където бяха едни от най-масивните удари на Кремъл срещу Украйна. В своята Facebook страница публикувах снимка с ужасен фон, това е просто разбиващо", сподели Танев.

Пред Bulgaria ON AIR той посочи, че Кремъл опитва да разклати украинското общество, което да излезе и да протестира срещу украинското правителство. Това е едно голямо престъпление срещу цивилни хора, изтъкна Танев.

Подписката му с евродепутата Андрей Ковачев е проект от половин година.

"Не защото сме някакви русофоби, аз съм половин руснак. Кремъл използва властта си, за да влияе върху политиките на държавите членки на ЕС и да дискредитира властите. ЕС не прави достатъчно, за да предотврати каквото и да е влияние от трети държави. Финансирането на тези центрове трябваше да бъде спряно отдавна. Става въпрос за съдействие от страна на руските посолства. Не е въпросът само да ги затворим, а да спрем дейността им поне до края на войната", обясни Танев.

По думите му България е най-уязвима от дезинформацията в целия ЕС. Много сериозно трябва да се отнасяме към това нещо, въпрос е на нашата сигурност, подчерта общественият деятел.

"Ако искаме да създадем нов глобален наратив, в който не просто подкрепяме Украйна, след това пак ще говорим с Путин - не може това да продължава. Путин ще остане вечен президент. Въпросът е, че не може повече да се признава като президент. Искам България да бъде първата държава членка, която ще каже: "Ние няма да признаваме Путин за президент". С тази стъпка България може да помогне на самата Русия", заяви Танев.

Самият той също има право да гласува на президентските избори в Русия, но няма да го упражни. Путинова Русия иска да забрани руските граждани извън Русия да гласуват, отбеляза Петър Танев.

Гледайте целия разговор във видеото. 


6
1 rate up comment rate down comment 0
Lexx
преди 4 месеца
Браво на момчето! А копейките да се пеняват ;-) Сигнализирай за неуместен коментар
5
0 rate up comment rate down comment 1
Руси
преди 4 месеца
За Путин най-важното е руският народда го признае за Президент, останвлотоняиа абсалютно никакво значение. Сигнализирай за неуместен коментар
4
5 rate up comment rate down comment 2
фобии
преди 4 месеца
Поредната со-осо-идна кукла на конци! Кой го пита кого признава или не? Сигнализирай за неуместен коментар
3
5 rate up comment rate down comment 2
Поредният зомбиран
преди 4 месеца
Не знаеш как да помогнеш на Украйна? .1. Можеш да направиш подписка за мир и да я входираш в НС и в Европейския парламент, както и в посолството. 2. Да се запишеш доброволец в армията на Родината ти Украйна, ако вариант 1 не ти харесва. Кой ти даде право да говориш от името на България и да казваш какво ние да правим?Категорично не желая да плащам цената на твоята глупост, както и на украинските ни депутати и министри, одобрени от посолството! Имаш ли представа какво ще последва от тази глупост? Сигнализирай за неуместен коментар
2
5 rate up comment rate down comment 2
Нито Фил,нито Фоб
преди 4 месеца
Нищоправци, плямпала, манипулатори. Плещят, пък ако излезе жокера, готов политик. Путин и Байдън много имат нахабере от теб. Сигнализирай за неуместен коментар
1
14 rate up comment rate down comment 2
Asasin
преди 4 месеца
Лицето на снимката, дори незнае кой всъщност има полза от тази война и какво е планирано да се случи, след като приключат военните действия...И говори пълни глупости... Сигнализирай за неуместен коментар