България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Русия ще го обяви за враг на народа, но той е непреклонен: Идва краят на режима на Путин

ЕС трябва да се опита да демократизира Русия, посочи Петър Танев

24.02.2023 | 08:47 Редактор: Вяра Димова

Изминалата една година промени ситуацията както в Украйна, така и в Русия. Малко след началото на войната Петър Танев от Русия идва у нас. Той е наполовина българин, наполовина руснак

"Спомням си, че станах в 5 ч. сутринта, безпричинно. Сякаш усещах, че нещо наближава. Веднага отворих телефона си и видях новината - Путин е започнал престъпна инвазия срещу Украйна. Помислих си, че това е край на режима, че това ще има последствия за бъдещето на поколения в моята държава", разказа Танев в студиото на "България сутрин".

Войната го заварва в София, за разлика от брат му, който бил в Украйна.

"Лежах и не можах да повярвам. Винаги съм говорил на моите приятели извън Русия, че ЕС трябва да скъса каквито и да е политически отношения със самия режим. Не съм мислил, че това може да стане по този начин", коментира Петър пред Bulgaria ON AIR и допълни, че тази нощ също е изпитал безсъние.

"Имаше новини от Молдова и имах усещането, че режимът на Путин обича симулации и може да използва подобни дати, за да потвърди своите намерения. Единственото оръжие, което остава при него, може да използва 50 на 50%. В същия момент разбира, че това е ирационално - ще има отговор. В речта си Путин повтаря едни и същи неща", каза още Танев. 

Страх, насилие и пропаганда, която активно побеждава. Така гостът вижда промяната в Русия.

"Бях позитивен. Вярвах, че този народ може да се справи, но въпросът е свързан с исторически реваншизъм. Факторът доминация над другите също го има. Виновен е изцяло режимът. Пропагандата е направила така, че това общество от едно мирно преживяване и възпоменание от миналото, фашизмът побеждава. Има хора, които са против, живял съм там", сподели Петър Танев.

Той разказа и за пътуването си в Украйна. "Всеки един руснак трябва да отиде в Украйна. Видях ужасни неща. Видях волята на украинския народ. Запознах се с Роман - освободител. Той ми каза, че се борят за своята свобода, но и за нашата", каза още гостът.

По думите му Европа и ЕС са отговорни за това, че режимът се е стабилизирал толкова силно.

"ЕС трябва да се опита да демократизира Русия, да има стратегия. С Руската демократична опозиция ще направим политическо представителство, за да имаме диалог между европейските институции", обяви Танев и коментира излязъл списък в Русия.

"Хакери, които обикновено вадят различни вътрешни данни в руските служби, са извадили списък на хора, които потенциално са в базата за обявяване на иноагенти. И аз съм в този списък. Това означава, че Русия ще ме обяви за враг на народа", посочи гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.