България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Доц. Бенатов година след началото на войната: Всички вярват, че Украйна ще победи

"Много е важно, че има голяма солидарност от Запада", заяви кореспондентът на Bulgaria ON AIR

24.02.2023 | 08:17 Редактор: Искра Ангелова

Една година по-късно в Украйна ситуацията остава все така притеснителна. В градовете отново се чуват предупредителни сирени. Често на места няма ток и отопление.

"Днес се събудих в 5 ч. сутринта, както и преди една година, но с радостното усещане, че няма въздушна тревога. Спокойно е, но вчера до границата с Беларус отново имаше действия от страна на руснаците - изглежда повече като провокация. Има активизация и на границата с Молдова", каза кореспондентът на Bulgaria ON AIR доц. Даниел Бенатов.

Признава, че изминалата година е била доста тежка.

"За мен най-силен отпечатък е консолидацията на украинското общество и че след една тежка година хората вярват в победата. Дори от приятелите ми, които се намират в Бахмут, не чувам паника. Всички вярват, че ще има победа. Действахме много правилно спрямо нашите приятели, познати, възрастни хора, купуваме различни неща", допълни доц. Бенатов за "България сутрин".

"Когато съм в Киев и работя със студенти, моята съпруга ми казва: "Чува се сигнал за въздушна тревога, трябва да се скрием". Аз съм ядосан, защото тъкмо съм започнал да говоря нещо интересно на студентите. Първата вечер беше най-трудно, когато тръгнахме от Киев. До последно не исках да тръгвам, но знаех, че на съпругата ми ще ѝ е тежко, ако стане нещо", поясни доц. Бенатов.

И бе категоричен, че Украйна ще устои на ударите.

"Преди една година не вярвахме, че ще има "Patriot". Предполагам, че след време ще получим и самолети. Много е важно, че има голяма солидарност от Запада. Приятно е, че и България подкрепя Украйна. Още в първите часове на войната усетих подкрепа от моите приятели от България. Но не всички разбират какво се случва при нас", добави той.

Гледайте целия разговор във видеото.