България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Да не се гледат само заплатите на учителите, за учениците училището е място за забавление

Парите за образование са недостатъчни, заяви д-р Юлиян Петров

03.01.2024 | 08:21 Редактор: Елеонора Танева

Индивидуалните основни заплати на всички педагогически специалисти се увеличават с 8,4% от 1 януари 2024 г. Това става по силата на новия Колективен трудов договор за системата на предучилищното и училищното образование. След увеличението стартовата минимална основна заплата на учителите става 1853 лв. 

"Парите за образование са недостатъчни, образователната система е недофинансирана, учителите влизат в системата, но не остават, защото трябва да поемат дефицитите на своите колеги - социални работници, полицаи, пренатоварват се, особено младите", коментира представителят на Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" д-р Юлиян Петров в студиото на "България сутрин".

Той посочи, че парите за образование трябва да бъдат 6% от БВП, а реално те са 3,9%. По думите му учителските заплати не са толкова високи, както се коментира. 

"Трябва да се говори и за спецификата на учителската професия - учителят да усети подкрепа, за да достигне нужните резултати. Родителите да бъдат партньори, учениците да разберат, че училището не е място за забавление, а врата към света", каза още д-р Юлиян Петров. 

Представителят на КТ "Подкрепа" съобщи, че учителите до 34-годишна възраст са двойно по-малко от 60+, а средната възраст на преподавателите е 54-55 г.

Д-р Петров коментира пред Bulgaria ON AIR и ваканциите на учениците.

"Повече от 15 г. държавата се старае да покаже колко са големи ваканциите, но увеличава работното време. В обявените ваканции включва съботите и неделите и официалните празници. Само увеличението на учебното време не води до по-добри резултати", категоричен беше гостът. 

Призивът му е за подобряване на дисциплината в училище и провеждане на политика за индикатори за качество.

Гледайте целия разговор във видеото.