България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Доц. Бенатов от Киев: Войната няма да е кратка, хората са уморени, войниците също

Благодаря на България, защото през последната година страната помага с военни ресурси, каза кореспондентът ни

28.12.2023 | 08:04 Редактор: Вяра Димова

Конфликтът между Русия и Украйна продължава. През изминалите дни Москва изстреля над 40 бойни дрона. Украинската армия продължава да получава помощ от САЩ и ЕС. Съединените щати им отпуснаха по празниците 250 млн. долара за оръжие.  

"Коледа премина нормално в Киев и в много други градове в Централна и Западна Украйна. На юг и изток ситуацията е напрегната. Живеем в интересна ситуация. Имаме и нормална ситуация, когато хора празнуват Коледа. Имаме традиции като в България", каза кореспондентът ни в Киев доц. Даниел Бенатов в ефира на "България сутрин".

По думите му местните вече са силно свикнали към ситуацията в страната. 

"Има голямо психологическо натоварване, защото хората са уморени. Получаваме помощ и подкрепа. Благодаря на България, защото през последната година страната помага с военни ресурси. Усещаме подкрепата, обаче в света има и нови проблеми, като конфликтът в Близкия изток", напомни доц. Бенатов.

Русия няма намерение да прекрати войната и има има възможност за дълги сражения, посочи той.

"Сега при нас има нови идеи за увеличаване на мобилизацията. Това е само проект, внесен в парламента, все още го коригират. Главният ни командващ генерал казва, че трябват хора и заради ротация, защото войниците са уморени", уточни пред Bulgaria ON AIR кореспондентът ни в Киев.

Гледайте целия разговор във видеото.