Украйна е получила $73,6 млрд. помощ от Запада от началото на войната

В държавния бюджет на страната за 2024 г. е заложен дефицит от $43,5 млрд.

27.12.2023 | 17:42 Редактор: Вяра Димова
Украйна е получила $73,6 млрд. помощ от Запада от началото на войната

Финансовата помощ за Украйна от западни партньори от 24 февруари 2022 г. възлиза на 73,6 млрд. Това съобщи депутатът от Върховната рада Ярослав Железняк в своя канал в Telegram.

"От началото на войната Украйна е привлякла 73,6 милиарда долара в държавния бюджет от международни партньори. От тях 42,5 милиарда тази година", написа той.

По-рано украинският министър на финансите Сергей Марченко съобщи, че властите на страната са намалили исканията си за външна помощ от Запада през следващата година от 41 милиарда на повече от 37 милиарда долара. Също така, според народния представител, за да се постави Украйна на бойна основа, е необходимо за ограничаване на общественото потребление " няколко пъти".

В държавния бюджет на Украйна за 2024 г. е заложен дефицит от 43,5 млрд. долара. Според документа външните заеми на страната трябва да възлязат на 41 млрд. Въпреки това се изразяват опасения, че бюджетът включва повече приходи, отколкото са готови да осигурят западните партньори, информира "Фокус".

Тези опасения се засилиха през последните дни поради факта, че по време на срещата на върха на ЕС миналата седмица лидерите на ЕС не успяха да разрешат въпроса за отпускането на 50 милиарда евро на Украйна в съответствие с четиригодишната програма за подкрепа на страната, а Конгресът на САЩ все още не е одобрил пакета от 61 милиарда долара помощ за Киев.

Снимка: БГНЕС