Украйна променя законите си, за да мобилизира още 400 000 войници

Повиквателните за мобилизация ще трябва вече да се изпращат и по електронен път

27.12.2023 | 14:53 Редактор: Тодор Петров
Украйна променя законите си, за да мобилизира още 400 000 войници

Украинска армия спешно се нуждае от още войници. Премиерът на Украйна Денис Шмигал предложи два проектозакона в парламента, с които да се извърши нова мобилизация, за да се покрият нуждите на армията. Процесите по мобилизиране трябва да бъдат "подобрени" с помощта на новите закони.

Първият проектозакон предвижда долната възрастова граница за резервистите да се понижи от 27 на 25 години. Това ще позволи на украинската армия да мобилизира около 400 хиляди допълнителни войници. В същото време онези, които са били определени за негодни за военна служба, трябва повторно да минат тестове.

Украинските власти искат и да се уверят, че всички мъже, които са на възраст за военна служба - между 18 и 60 години, са вписани в т.нар. военни регистри. От сега нататък ще бъде задължително всеки, отговарящ на критериите, да се вписва и често да обновява данните си в регистъра, обяснява АРД.

Повиквателните за мобилизация ще трябва вече да се изпращат и по електронен път, а не само с писмо, както беше досега. Тази промяна има за цел и да подсигури, че украинците, които живеят извън пределите на страната, ще получат повиквателни, ако трябва да служат в армията.

Вторият проектозакон предлага налагането на по-строги наказания, ако от военния регистър липсват важни данни. Също, ако не се отговори на повиквателна за армията, провинилите се ще бъдат заплашени от блокиране на сметките и конфискуване на автомобили. Ще им бъде забранявано и да вземат заеми. Възможно е за отказ от мобилизация да бъдат въведени дори ефективни присъди.

Украинците, които живеят извън страната, ще могат да кандидатстват за издаване на нови лични документи в консулствата, само ако представят актуални данни от военните регистри, пише DW.

Украинското военно ръководство се нуждае от нови 500 хиляди войници, обяви президентът Володимир Зеленски преди дни. Целта не е само да бъдат компенсирани загубите, но и да могат онези, които са прекарали известно време на фронта, да излизат в отпуск и да почиват по-често.

Снимка: БГНЕС