България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ако социалните работници не бъдат чути, предприемат безсрочни стачни действия

Очакваме покана от Министерството на труда и социалната политика, посочи Кремена Атанасова

13.12.2023 | 08:10 Редактор: Толя Стоянова

След културния, образователния и транспортния сектор, социалните работници също излязоха на протест за по-високи заплати.

"Лятото колегите от Националния осигурителен институт стачкуваха. Сега социалните работници отново са в стачна готовност. Основното искане е увеличение на заплатите с 30%. Бихме искали да обсъдим с Министерството на труда и социалната политика няколко варианта. Социален работник не може да получава по-малко от 1800 лв., колегите с по-дълъг стаж получават до 1400 лв.", коментира председателят на Синдиката на административните служители "Подкрепа" Кремена Атанасова в студиото на "България сутрин".

"Настояваме за чисто битови неща. Осигуряването на повече средства за облекло е нещо, което не би трябвало да дебатираме. В момента средствата за облекло в държавна администрация са в размер на 250 лв. за една година. Размерът не е променян от десетилетия. Стигат за един сезон", добави Атанасова.

По думите ѝ социалната работа е не просто работа, а призвание.

"Това не е работа, която е 8:00 ч. и след 17:30 ч. ти спираш да работиш. Болката на хората, с която се срещаш ежедневно, тя остава в сърцето ти. Когато има сигнал за човек в нужда или дете в риск, трябва да се реагира. Държавата трябва да помисли за подготовка на кадри. Социалната работа трябва да бъде на високо ниво, а с тези възнаграждения това няма как да стане. Крайно време е на този сектор да се обърне внимание", каза Атанасова в ефира на Bulgaria ON AIR

Тя посочи, че законодателството се променя динамично и постоянно има нови видове помощи, с които трябва да се ангажират социалните работници.

"През последните две години активно работиха с бежанци. Новите функции, които им се възлагат, са свързани с промяна на нормативната уредба и често това се случва от днес за утре", заяви Атанасова.

Но въпрос какво означава предупредителна стачка, тя отговори, че въпреки всичко, служителите в сектора са на първо място хора и призванието ги зове. Вчера спряха работа за един час, но ако не бъдат чути, има възможност да преминат в безсрочни ефективни стачни действия.

"Сигурна съм, че средства биха могли да се намерят. В много сектори нещата ескалират. Очакваме покана от Министерството на труда и социалната политика. Министър Шалапатова може да вземе отношение", добави председателят на Синдиката на административните служители "Подкрепа".

Гледайте целия разговор във видеото.