Средната заплата в България е 2000 лв., най-голям е ръстът ѝ в Кърджали и Ловеч

Увеличението на годишна база е с 14,7%

12.12.2023 | 21:10 Редактор: Деси Николова
Средната заплата в България е 2000 лв., най-голям е ръстът ѝ в Кърджали и Ловеч

През третото тримесечие на 2023 г. средната работна заплата за страната e 2000 лв. Увеличението на годишна база е с 14,7% . Това показват данните на информационния бюлетин на Министерството на труда и социалната политика (МТСП) в областта на доходите и жизненото равнище за периода, информират на сайта си от ведомството.

Средната заплата е най-висока в област София-град. Средното възнаграждение в столицата е 2722 лв., което е с 36,1% повече спрямо средната заплата за страната и с 13,9% повече в сравнение с трето тримесечие на 2022 г., посочват от министерството. Най-голям ръст на средното възнаграждение на годишна база се отчита в областите Кърджали (20,1%) и Ловеч (18,6%).

Статистиката показва, че общият доход на домакинствата през третото тримесечие на 2023 г. е 5728,68 лв. и нараства с 18,4%. спрямо същия период на миналата година, отчитат още от социалното министерство. В информацията в бюлетина се уточнява, че основен компонент на общия доход е брутният доход.

През трето тримесечие на 2023 г. в осем икономически дейности се отчитат средни заплати над средните за страната. В тях са заети около една трета от всички работещи. Най-високо е заплащането в икономическите дейности „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти, далекосъобщения“; „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“; „Финансови и застрахователни дейности“; „Добивна промишленост“; „Професионални дейности и научни изследвания“; „Държавно управление“; „Образование“; „Хуманно здравеопазване и социална работа“, обобщават от МТСП.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


1
0 rate up comment rate down comment 0
Gergov_L
преди 4 месеца
къъдее 2000леева е средната заплаатаа беее изродии. тиа абдали вече ни прават з посмешище. Сигнализирай за неуместен коментар