1000 лв. срещу огромно натоварване: Социалните работници искат с 30% по-високи заплати

Готови са на безсрочни стачни действия, ако желанията им не бъдат изпълнени

12.12.2023 | 19:13 Редактор: Деси Николова

Социални работници излязоха на предупредителна стачка в цялата страна. Настояват за 30% увеличение на заплатите с приемането на бюджета за следващата година.

Едночасовият протест на работещите в Агенция социално подпомагане в Бургас започна със скандирания "Няма да мълчим".

"Работата ни се увеличи в пъти през последните години, обхватът на подпомагане се увеличи, така че трябва да бъдем справедливо оценени и достойно възнаградени за работата, която изпълняваме", коментира Красимира Минчева, който е служител в Агенцията за социално подпомагане. 

Атанаска Кръстева - председател на стачния комитет "Подкрепа" заяви: "Техните искания са напълно основателни, 30% увеличение на работните заплати. За експертна длъжност един път в годината се полага 250 лева за представително облекло, за ръководните длъжности - 450 лв. Kрайно време е тези суми да бъдат коригирани, поне 100% да се актуализират самите суми".

Заради ниските заплати текучеството било голямо. 

"Новите хора постъпват, виждат обема на работата и има много голямо напускане, защото няма как да се живее с 1000 лв. при такова психическо и физическо натоварване. Ние работим с много уязвими групи, това са хора с увреждания, болни хора, нещастни хора натоварването е много голямо, повечето хора мислят че приемаме само едни заявления", поясни една от протестиращите.

"Новодошлите постъпват на 800 лв., а ние, където работим от 20 и кусур години, някъде около 1500 лв. брутно. Като се махнат удръжките са 1 100 лв. някъде. Младите момичета идват работят 5-6 месеца и като видят заплатата - напускат", каза друга протестираща.

По данни на синдиката "Подкрепа", в Агенцията за социално подпомагане в страната работят над 4 600 души. Готови са на безсрочни стачни действия, ако исканията им не бъдат изпълнени.

Вижте повече в репортажа на Стефан Борисов.