България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Мутафчиев: Мишки гледаха от прозорци протеста ни, Асен Василев да подаде оставка

По-добре да затворим театри, отколкото да се бием с полицаи пред МС, заяви председателят на САБ

07.12.2023 | 08:56 Редактор: Елеонора Танева

Пореден протест с искане за достойни заплати за културните дейци. Недоволството си те изразиха пред ресорното министерство и с шествие стигнаха до сградата на Народното събрание. В протеста се включиха народни танцьори, музиканти, актьори от театри, опери. 

"Бяхме свидетели на два филма - "Наглите" и "Парламентьорът". "Наглите" от гледна точка на това, че тропнахме хора пред МС, дойдоха гайди от Смолян и Кърджали, пяхме, никой не си направи трудна да излезе от вратата и да каже "елате да се разберем и да поговорим". Мишки гледаха от едни прозорци, уплашени какво се случва, ние можехме и да влезем", заяви председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев в студиото на "България сутрин".

Вторият филм, по думите му, се е разиграл на среща в Министерството на културата. На нея са били 8-9 представители на протестиращите, синдикати.

"Седнахме срещу министъра. Ние искаме всички заедно 250 млн. от месец и половина, доходите трябва да растат, много от услугите са си увеличили цените, дървен материал, метал за декори, електроенергията. Асен Василев казал "давам ви 130" и нашият министър се съгласява и увисваме всички", зави Мутафчиев.

Министърът на културата е обяснил, че е нужна законодателна промяна, с която за да може да има увеличение на доходите стартовата минимална работна заплата да е с коефициент 2,5, но само ако в закона се запише, че конкретен процент от този стандарт отива за фонд "Работна заплата". Така, когато се увеличава минималната работна заплата, ще се увеличават и заплатите на културните дейци.  

Христо Мутафчиев призова за предвидимост на бюджета, за да може да бъде разпределен правилно. 

"Ако от утре бюджетът на културата е 1,7 млрд., те ще са в шок около половин година, накрая ще връщат, защото не са подготвени да ги разпределят, това е въпрос на стратегия. Ако се каже, че за 2026 г. бюджетът ще бъде 1,7 млрд., министърът ще има достатъчно време да се подготви, за да осигури онези проекти, с които парите да бъдат инвестирани правилно в културата и фонд "Работна заплата", мотивира се председателят на САБ.

Гилдията не иска оставката на министъра на културата, а тази на финансовия министър. 

"Министърът на финансите трябва да си тръгне, той не се справя, защото не може да си събере приходите, а чака от нас резултати. Много ще съм щастлив, ако си тръгне", заяви Мутафчиев.

Не е изключено да станем свидетели на затворени театри и салони.

"Това е крайна мярка, която е по-приемлива от това да влезем в сблъсък с полицаите пред МС. Те са ми приятели, няма да посегнат на артистите и може да ни пуснат", убеден е актьорът.

Гледайте целия разговор във видеото.

 


3
0 rate up comment rate down comment 0
Аз
преди 3 месеца
Какъв ЕС ви гони бре??С тези заплати и пенсии на хората работили по 30,40 год ?Осигурявали са се и накрая ровят по кофите и си броят стотинките?Какъв ЕС питам аз,престъпници!Вие си пълните гушите отвсякъде където можете! Я марш в окопите!! Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 4 месеца
Аз къде да отида да искам компенсация за високите цени също? Явно има и вариант да не се работи, ами да се иска и да ти дават. Нещо се цакам май. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 1
Dumpis
преди 4 месеца
странно, дали Мерил Стрийп, Брат Пит, Питър О Туул, Шон Конъри / по избор/......, Мадона, Адел, Ерик Клептън и хиляди други, ...дали някога са искали "държавна помощ"???? Сигнализирай за неуместен коментар