Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Калин Сърменов: Писах до Комисията по култура, с месеци няма отговор

Трябва да се направи категоризация за театрите, призова директорът на Сатиричния театър

06.12.2023 | 22:15 Редактор: Толя Стоянова

Народ без култура е народ без бъдеще. Актьори, режисьори и музиканти излязоха на протест.

"От много отдавна трябваше да се вземат мерки в култура в нашата организация. През годините не положихме усилия, нямаше нито едно правителство, което да го положи като приоритет. Не ги интересува. Министърът на културата трябва да има политическа подкрепа. Стигаме до този проблем и той някак си се разстила", заяви директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов в студиото на "Денят ON AIR".

Той сподели, че е написал писмо до Комисията по култура, но не е получил отговор. 

"Никой не ми обърна внимание вече месеци наред. Трябва някой да поеме отговорността. Трябва да се направи категоризация за театрите. През годините не успяхме да го направим. Категоризацията е много важна, за да се разбере какви инвестиции, къде и колко трябва да се направят. В момента сме сложени под един знаменател с всички останали", коментира Сърменов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му хората живеят в пазарни условия, а работят не пазарно, а методиката и организацията на театрите са отдавна остарели.

"Проблемът затъва, неглижираме сериозен отрасъл. Говорим за духа, говорим за историята", посочи Сърменов. 

На въпрос ще видим ли светлата страна на нещата, той отговори положително и сподели, че на 15 януари в галерия "Нирвана" ще представи изложба на дигитално изкуство, озаглавена именно "Светлата страна на нещата". Ще има и видеа, които показват как се създават картините. 

"Светът стана толкова модерен, дигиталното изкуство няма нужда от ателие", добави директорът на  Сатиричния театър.

"Това е първата ми професия и първата ми любов, закърмен съм с рисуване. Правя го за удоволствие. Децата започнаха да ме провокират да работя с приложения, започнах да рисувам и стана доста сериозно. Имам над 40 платна, които са част от цялата история. Винаги съм рисувал, просто не съм ги показвал. Изобразителното изкуство и музиката формират рефлекси, които без значение с какво се занимаваш, ти помагат много", сподели Сърменов.

Гледайте целия разговор във видеото.