България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Не достигат десетки милиони: Обърна ли държавата гръб на образованието и културата?

Проф. Лиляна Вълчева и Мариела Маламатенова посочиха дупките в бюджета

05.12.2023 | 08:21 Редактор: Тодор Петров

Предстои бюджетът да влезе за гласуване на първо четене в пленарната зала. Остават сектори, които се оплакват, че са недофинансирани. 

"На първата среща в МС с премиера Денков и министър Василев разбрахме, че това правителство ще продължи политиката по доходите. Поискахме да се обърне внимание и на неакадемичния състав. Нарасналата минимална заплата на 933 лв. изключително много доближава, изравнява, а на места и надвишава заплатите на хората с висше образование, които обслужват учебния процес", заяви председателят на синдикат "Висше образование и наука" към КНСБ проф. Лиляна Вълчева в "България сутрин".

Осигурени са средствата за увеличение на заплатите на академичния състав - 38,4 млн. лв. в бюджета. 11,8 млн. лв. отиват за увеличение за минималната работна заплата в сектор "Висше образование", стана ясно от думите ѝ

Синдикалистите са настоявали за 46 млн. лв. за увеличение на заплатите за цялата година, но са им отпуснати 39 млн. лв., което, според проф. Вълчева, не е достатъчно.

"Изчисленията на МФ са малко на случаен принцип. Ние ползваме национална статистика и НОИ, докато министерството ползва регистрация на академичен състав в НАЦИД. Още 7 млн. лв. са необходими. За непреподавателския състав е по-голяма сумата, има изостанали сектори и служителите са с ниски доходи. Общо търсим около 44,4 млн. лв., които не са кой знае колко за страната", обясни гостът.

50 млн. са нужни на системата за 2024 г., за да може да има диференциация по качество и положен труд, посочи още проф. Вълчева. 

Мариела Маламатенова от синдикат "Култура" към КНСБ подчерта пред Bulgaria ON AIR, че от години не се обръща внимание на институциите, които са в областта на опазването на наследството - музеите, библиотеките и читалищата. 

"Нашите заплати се движат между 1100 и 1300 лв. Хората, които се грижат за съкровищата на нацията, всяка година настояват, че заслужават заплатите си и доказват, че работата им има значение. Нашите протести трябва да бъдат перманентни, но кой ще се грижи за националната колекция и книгите... Ще останем без хора", алармира тя.

"Какво очакваме от тези хора, които не могат да различат красивото и грозното?! Как може да се движим на най-малкия процент от БВП за култура и да няма никакво отношение към културата?! Скъсана е връзката", категорична е Маламатенова.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Къде ще празнувате Коледа и Нова година?

И на двата празника ще си бъда в България.
82%
В България за Коледа и в чужбина за Нова година.
6%
В чужбина за Коледа и в България за Нова година.
2%
И двата празника ще прекарам в чужбина.
6%
Все още не съм решил.
5%
Общо 2404 гласа