Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Гьоков, БСП: Държавата се тресе заради интереси, пенсиите се увеличават максимално

"Много проблеми има в бюджета, ние няма да го подкрепим", каза той

06.12.2023 | 21:30 Редактор: Вяра Димова

Работата на парламента цикли заради това, че в мнозинството няма разбиране, няма програма, по която да работят. Хората, които направиха правилеството, го наричат сглобката, не смеят да се нарекат коалиция. Сглобка означава нещо, което работи хармонично, но е далеч от хармоничната работа. Това каза депутатът от БСП Георги Гьоков в студиото на "Денят ON AIR".

Споровете не показват, че се мисли за хората и живота им, а за това "кой да откъсне по-голямо парче от баницата", смята Гьоков.

"Оставката или уволнението на директора на "Пирогов" става причина да зацикли цялата работа в НС. Драмата не трябва да се отразява на работата на парламента е на отношенията в коалицията. Неусетно станаха 6 месеца. Държавата се тресе заради интереси. Всяка година нарастват средствата за здравеопазване, но доволни в системата няма, а се хвалим", изтъкна пред Bulgaria ON AIR депутатът.

Според него доплащането от джоба на пациента в България е недопустимо високо: "И всичко това на фона на проблемите в здравеопазването, липсата на лекарства. След като са идентифицирани тези проблеми, може да им се намери решение, но има лобита, които не разрешават да се решат тези въпроси. Един нормален бюджет трябваше да реши това".

Гьоков напомни позицията на БСП, че Националният рамков договор в сегашния му вид няма да позволи увеличените средства за извънболнична помощ да бъдат усвоявани ефективно.

"Докато не премахнем лимитите върху направленията за специализирани прегледи, за лабораторни изследвания, няма как здравеопазването да бъде добро. Много проблеми има в бюджета. Ние няма да го подкрепим", обяви депутатът от БСП.

Бившият социален министър коментира и увеличението на пенсиите по швейцарското правило.

"Увеличението е точно 11%. Няма друга политика по повишаване на доходите на пенсионерите, а за по-голямата част от пенсионерите това е единственият доход", уточни Гьоков.

По отношение на ветото за БТР-ите той подчерта, че президентът с право е върнал за ново гласуване решението на НС. Депутатът очерта таен замисъл "Боташ" да регионален лидер.

Гледайте целия разговор във видеото.