България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Милен Керемедчиев: Русия провокира България и напада правителството ни

Хенри Кисинджър превърна САЩ в глобална сила в дипломацията, каза бившият зам.-външен министър

01.12.2023 | 09:31 Редактор: Вяра Димова

Светът загуби легендарния дипломат и Нобелов лауреат Хенри Кисинджър. 

"Кисинджър живя 100 години, 6 месеца и два дни. Това му беше съдбата, да изкара толкова години, за да може да е активен в световната дипломация. Той не само беше стожер и основател на модерната американска дипломация, но и повлия на много събития в света. Кисинджър е човекът, който превърна САЩ от глобална военна сила в глобална сила в сферата на дипломацията", коментира бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев в студиото на "България сутрин".

Посредством дипломацията Кисинджър успява да възобнови отношенията между САЩ и Китай, напомни гостът

"До последните си дни беше активен, понякога и с много противоречиви изказвания. Той каза, че Крим трябва да остане руски след анексирането му от Русия, което изправи на нокти американските дипломати. Той винаги е бил за дипломацията на прагматизма, отколкото на дипломацията, която дава отстъпки", посочи бившият зам.-външен министър за Bulgaria ON AIR.

Няма точка по света, в която САЩ да не са намесени на дипломатическо ниво и това е благодарение на Кисинджър, подчерта Керемедчиев.

По отношение на заседанието на Организацията за сигурност и сътрудничество, той е на мнение, че България е "играла по учебник".

"Има европейски санкции на висши представители на Руската федерация, в това число и на Лавров, но той попада под изключение, когато Русия участва в конференции на организации, в които е член. Русия е един от 57-те члена на ОССЕ. България ясно каза, че изключение се дава само на министър Лавров. Защо Русия реши да включи Захарова? Не е необходимо да присъства на тази среща. Това е провокация", категоричен е той.

По думите му Русия отново напада българското правителство. 

"Това е пряка намеса в суверенен избор на българския народ. За последните четири години работата на ОССЕ беше блокирана точно от Русия и Беларус. Посещението на Лавров отпуши блокажа. Гърция винаги лавира между националния интерес. Няма да има санкции", обясни Керемедчиев.

Той не прогнозира скоро среща между Лавров и Блинкен.

Къде ще празнувате Коледа и Нова година?

И на двата празника ще си бъда в България.
82%
В България за Коледа и в чужбина за Нова година.
6%
В чужбина за Коледа и в България за Нова година.
2%
И двата празника ще прекарам в чужбина.
6%
Все още не съм решил.
5%
Общо 2404 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.


1
2 rate up comment rate down comment 0
К.Николов
преди 4 месеца
А бе ***, УЧИ СЕ от Гърция.Как така те пуснаха самолета на Лавров без проблеми!?!?Захарова го каза много точно - самозабравили се *** се качват на главата на българския народ! Сигнализирай за неуместен коментар