Самолетът на Лавров заобиколил България заради Захарова? Кремъл: Глупава позиция

Заради посещението му в Скопие си тръгнаха редица министри, сред тях българският първи дипломат Мария Габриел

30.11.2023 | 19:20 Редактор: Вяра Димова

Руският министър на външните работи Сергей Лавров участва в среща на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, в Скопие. След като България отказа самолетът с него да прелети във въздушното ни пространство, той е минал над Турция и Гърция. От Кремъл заявиха, че забраната е била, заради присъствието на говорителят на Лавров - Мария Захарова, на борда.

Самият Лавров имаше разрешение за прелитане през българското въздушно пространство, но не и членове на неговата делегация. Последва реакция на Кремъл - че решението на българските власти "не се вписва в никаква рамка" и е "абсурдна и глупава позиция".

В подобен дух е и написаното от Захарова в Telegram.

"Злобната глупост на русофобите стигна до там, че за първи път в нашата история официалните власти забраниха не самолет, а човек в самолета да бъде в небето. Самолет може да лети над България, но Мария Захарова не може да лети на самолета. Нищо не беше казано дали мога да прелетя над България без самолет и дали е възможно да се използва космическото пространство за това. Сега сериозно. Говорим не просто за глупост, а за опасната глупост на някой интригант във властовите структури на България", написа Захарова.

В Скопие Лавров се срещна с външните министри на Унгария и Австрия в кулоарите преди заседанието. Заради неговото участие си тръгнаха редица министри, сред които българският първи дипломат Мария Габриел. Напусна и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, който, според македонските медии, е имал други делови ангажименти. Той участва само в работната вечеря в навечерието на официалната част. Върховният представител на Евросъюза каза пред македонския премиер Димитър Ковачевски, че появата на Лавров е възможност да се чуе защо Русия е  изолирана. 

"Разбирам, че някои държави не бяха доволни от вашето решение министър Лавров да присъства на министерската среща, разбирам го, защото с незаконната война срещу Украйна Русия подкопава самите принципи на ОССЕ, нарушава законите и затова е под международни санкции и в международна изолация", заяви върховният представител на ЕС Жозеп Борел.

Според Борел Лавров може, щом се върне в Москва, да каже на господаря на Кремъл, че Европейският съюз и ОССЕ остават обединени в осъждането на агресивното и незаконно поведение на Русия. 

Вижте повече в репортажа на Григорий Недялков.

Снимка: БГНЕС