България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Случайност? Блинкен и Лавров се разминаха на срещата на ОСС в Северна Македония

"Нямаше да реши конфликта в Украйна, но можеше да отвори пътя към дипломацията", коментира Димитър Русков

30.11.2023 | 09:56 Редактор: Ивета Велева

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен посети Северна Македония, за да участва в министерската среща на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Там вече eи руският външен министър Сергей Лавров. 

"До този момент видяхме срещата на лидерите на ЕС, САЩ и Русия. Изненадващо беше бързото заминаване на държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен към Израел, съответно не се стигна до среща с външния министър на Русия Сергей Лавров. Самолетът на Лавров не беше допуснат през българското въздушно пространство и мина по маршрута през Гърция и Турция, тъй като Русия не се е съгласила с условието Мария Захариева да не бъде част от делегацията на Лавров. Днес се очаква важна среща, тя ще бъде свързана с обща позиция на държавите от ОСС във връзка с борбата с корупцията, ще бъдат обсъдени и въпросите за климата", коментира Димитър Русков, ръководител на международния отдел на БГНЕС пред "България сутрин".

Русков отбеляза, че Блинкен е заминал за Израел още преди полета на Лавров да е кацнал на летището в Скопие. Той припомни, че Северна Македония е изпратила искане до България Лавров да бъде допуснат през въздушното ни пространство.

"Такава среща нямаше да реши конфликта в Украйна, но можеше да отвори пътя към дипломацията", подчерта Русков.

"Сигурно е, че до такова нещо няма да се стигне, върховният министър по вътрешните работи Жозеп Борел заяви вчера, че срещата ще бъде полезна за руския външен министър, защото ще разбере защо ЕС и САЩ са толкова силно настроени против Русия с оглед на санкциите и осъждането на руската агресия" категоричен бе гостът пред Bulgaria ON AIR.

Той припомни и вчерашното изказване на Борел, "че Лавров ще може да се върне в Русия и да каже на господаря си защо Европа е толкова обединена".

Русков е сигурен, че това послание ще достигне до Путин, но според него пред ОСС и нейния настоящ председател - Буяр Османи има твърде много проблеми, които няма да бъдат решени днес и утре, докато продължава кворумът.

"Държавите, които бойкотират днешния форум стават пет, с Полша, като това се случва заради присъствието на Сергей Лавров в Скопие", припомни ръководителят на международния отдел на БГНЕС.

Относно предположенията и очакванията за това как ще се движат отношенията между Москва и Вашингтон, Русков коментира: "Ще се движат както се движиха и през последните няколко години, срещи на високо ниво няма да има, нито ЕС - Москва, нито Вашингтон - Москва. Но за сметка на това, Малта ще бъде избрана като едно компромисно решение за следващия председател на тази организация."

Гледайте целия разговор във видеото.

Снимка: БГНЕС