Противоречивата личност на Кисинджър - дипломатът с една от най-спорните награди за мир

До последно той посещаваше събития в Белия дом

30.11.2023 | 19:40 Редактор: Искра Ангелова

Американският дипломат от световна величина - Хенри Кисинджър, почина на 100-годишна възраст. Той е носител на Нобелова награда за мир и беше активен до последните си дни. Определян и като противоречива фигура заради подкрепата му за диктатури в Латинска Америка през миналия век, Кисинджър респектираше с брилянтния си интелект и оставя незаличима следа в американската външна политика.

До последно Кисинджър посещаваше събития в Белия дом, публикува книга за лидерството, свидетелства пред сенатска комисия за ядрената заплаха от Северна Корея. Тази година дори направи изненадващо посещение в Пекин.

Участник през 70-те години в много от най-важните събития с глобални последици. Държавен секретар при президента Ричард Никсън, със заслуги за американско-съветските преговори за контрол на оръжията и разширяването на връзките между Израел и арабските му съседи, както и за мирните споразумения със Северен Виетнам.

Нобеловата награда му е присъдена през 1973 г. - удостояват го съвместно с Ле Дък Тхо от Северен Виетнам, който отказва да получи отличието. Това е една от най-спорните награди в историята, в момент, когато все още са кървящи раните от Виетнамската война - гибелна и за десетки хиляди американски войници.

Независимо от всичко, Джералд Форд нарича Кисинджър "супер държавен секретар", но и отбелязва негови недостатъци, като казва, че "Хенри" се смята за непогрешим". Помни се внушителното му изражение и дрезгавият му глас с германски акцент.

От Германия, където е роден, се премества в САЩ със семейството си малко преди нацистките гонения срещу евреите, става американски гражданин, служи в армията в Европа през Втората световна война, после завършва обучението си в Харвардския университет и остава там като доктор в продължение на 17 години, преди да поеме мисията на основен архитект, който проектира външнополитически решения.

Вижте повече в репортажа на Григорий Недялков.

Снимка: БГНЕС