България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Проверете си стикерите: Камери следят за нарушители в зоната без стари коли в София

Елица Панайотова разясни детайли около нововъведението за шофьорите в столицата

01.12.2023 | 08:58 Редактор: Елеонора Танева

От днес е в сила ограничението на стари автомобили в центъра на София. То ще продължи до 29 февруари 2024 г.

"Специален знак за ограничението е поставен по целия периметър на зоната, оборудвана е с камери, които снимат регистрационния номер на колата. Тази информация се обвързва с информацията за екологичната категория на автомобила, тя се получава при преминаването на ГТП. Ограничението засяга бензинови коли с първа регистрация преди 1996 г., а дизеловите - преди 2002 г. Но ако вашият автомобил е технически неизправен, установен при ГТП, и дава по-високи нива на вредни емисии, също ще попада в ограничението", обясни Елица Панайотова от "Зелена София" в студиото на "България сутрин".

Тя категорично заяви, че ако колата е със стикер Евро 1, няма право да влиза в центъра на София, с Евро 2 и Евро 3 шофьорите ще карат свободно в новата зона. Все още има проблем с платформата, която сравнява данните и изпраща автоматично уведомление до нарушителите. 

"Целта е да се намали трафикът в централната градска част. Пешеходците, и най-вече децата, са най-близко до ауспусите. Разбира се, колите не са единственият замърсител. В София битовото отопление на дърва и въглища е на първо място като замърсител, след това са колите. Но това не означава, че не трябва да се борим с това замърсяване. В централната градска част тези концентрации са по-високи", уточни Панайотова пред Bulgaria ON AIR.

Представителят на "Зелена София" добави, че въвеждането на ограничението за три месеца е първата стъпка. От декември 2025 г. зоната ще бъде разширена, а крайната цел е ограничението за стари коли да стане целогодишно. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Къде ще празнувате Коледа и Нова година?

И на двата празника ще си бъда в България.
82%
В България за Коледа и в чужбина за Нова година.
6%
В чужбина за Коледа и в България за Нова година.
2%
И двата празника ще прекарам в чужбина.
6%
Все още не съм решил.
5%
Общо 2404 гласа


2
0 rate up comment rate down comment 0
Цветан
преди 4 месеца
Не е Евро.А е Еко.***.Между Евро и Еко разликата е огромна. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
К.Николов
преди 4 месеца
И след като НАЙ-ПОСЛЕ ПРИЗНАВАТЕ, че "В София битовото отопление на дърва и въглища е на първо място като замърсител",КЪДЕ СА МЕРКИТЕ СРЕЩУ това. До моста Чавдар си пушат ВЪГЛИЩА от най-ниско качество (вонят) вече 20 години ... Сигнализирай за неуместен коментар