50 000 стари коли ще обхване забраната в центъра на София - за кого са изключенията?

Ограниченията се правят с цел по-чист въздух

24.11.2023 | 19:24 Редактор: Вяра Димова

От 1 декември без стари автомобили в центъра на София. Ограничението се отнася за автомобилите, чиято дата на първа регистрация е до 1 юли 1992 г. с бензинови двигатели и до 2002 г. за дизеловите. София е първият град у нас, който предприема мярката с цел да се опази чистотата на въздуха.

Забраната ще обхване така наречения малък ринг между булевардите "Васил Левски", "Патриарх Евтимий", "Ген. Скобелев, "Сливница" и ул. Опълченска". По данни на Столичната община забраната ще обхване около 50 000 автомобила

"Тази първа група са автомобилите, които нямат евро категория. Това са тези с по-стара регистрация или в талона не фигурира", обясни Малинка Бондаренко от СБА.

Евро категорията, която се дава от производителя на автомобила, е различна от евро групата, която се определя при преминаването на технически преглед, където една от проверките е за вредните вещества от отработените газове, които замърсяват въздуха.

"Самата система, с която работим, след като се направят замервания, те отиват в ИА. Самата система преценява каква екологична група ще бъде дадена на превозното средство", каза още Бондаренко.

Има изключения за собствениците, които живеят в района, както и за хората със специални потребности.

"Тези, които не живеят в центъра нямат право да навлизат в тези срокове вътре, защото има монтирани камери, които ще ги заснемат и водачите ще бъдат санкционирани", категорична е Бондаренко.

Експерти са мнение, че това е правилна крачка в по-добрия въздух, който дишаме в столицата. А всеки един водач може да види в коя еко група попада след технически преглед или от еко стикера на предния стъкло на автомобила. Година по-късно същите ограничения ще важат и за колите от втора екологична група.

Вижте повече в репортажа на Алекс Христов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)