България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Трябват повече пари за общините, за да няма обезлюдяване

Грижата за човека е основата на всяко управленско действие, каза проф. Надя Миронова

17.11.2023 | 08:08 Редактор: Толя Стоянова

"Любител съм на модела за управление на хора, който е насочен към тяхното благополучие. В този период след 2002 г. са дадени много отговорности на кметовете и на местните парламенти, които не са подплатени с ресурси. Само местните данъци и такси остават като собствени приходи в общината. От липсата на този основен ресурс се обезлюдява", заяви ръководителят на катедра "Управление" в УНСС и експерт по комуникации и управление на хора проф. Надя Миронова в студиото на "България сутрин"

По думите ѝ, ако има централизация, ще се решат социалните политики, защото общината ще има пари, а това, според нея, предполага местна социална политика, която е съобразена с нуждите на хората.

"Ще се промени грижата и състоянието на всичко, което е свързано с живота на всеки отделен човек, защото кметът му е съсед, на министъра не може да отиде да поиска сметка", добави проф. Миронова.

"Ако кметът има връзки, ще си осигури пари, ако няма, му е доста по-трудно. Законовите изисквания за кмет не предполагат обучение в сферата на управлението, а това е проблем. Липсата на опит и познание представя инструментите като цели", коментира експертът по комуникации в ефира на Bulgaria ON AIR.

Проф. Миронова посочи, че централната власт винаги се фиксира върху макропоказателите, а основният проблем е във високо централизираната ни държава, която "се управлява главно от 30 човека, а когато е така, няма как да знаят проблемите на хората по места".

На въпрос колко важна е ролята на местния общински съвет при мнозинство, тя отговори, че е демократ и счита, че колкото е по-широко представителството, толкова по-добре.

"Управлението е изкуство на съчетаване на интереси. Умението да водиш преговори е да загърбиш егото си. Грижата за човека е основата на всяко управленско действие", подчерта проф. Миронова.

Гледайте целия разговор във видеото.