Денков към Терзиев: Не затваряйте възможности, да не стане като при нас в НС

Кметът на София предупреди, че може да се стигне до нови избори за общински съветници

14.11.2023 | 19:03 Редактор: Елеонора Танева

Първа среща на новия кмет Васил Терзиев с премиера Николай Денков. Двамата обсъдиха бюджета на общината, образованието и инфраструктурните проекти в столицата. Но за да започне работата е нужен работещ общински съвет. Терзиев се опита да намери отговор на задачата - кой ще бъде новият председател на общинския съвет. Вместо това получи критика от опозицията.

Като в поговорката не питай старило, а питай патило - при първата си среща премиерът даде съвет на новият кмет: "Не затваряйте възможности, защото в един момент може да се окаже, че единствените възможности са тези, за които сте казали, че не могат да се реализират. Това го изживяхме в Народното събрание".

И получи уверение - Терзиев ще разговаря с всички политически сили, за да намерят председател на общинския съвет. 

"За града не би било хубаво, ако не се постигне политическо съгласие", каза Терзиев.

Атаката от опозицията обаче не закъсня. Никой не бил търсил ГЕРБ за разговори, но пък те поставиха въпроси. 

"Къде е кметът на София, той трябва да даде отговор на въпроса упълномощил ли е да търсят подкрепа от БСП и "Възраждане", коментира Антон Хекимян.

"Ние не разбираме накъде водят СОС, но и града. Това е предварително подготвена сглобка. Моля Христо, Кириле и Атанасе - кажете си! Този цирк не може да продължава", каза общинският съветник от ГЕРБ-СДС.

Според Терзиев, ако не се намери консенсус за председател на общинския съвет до 3 месеца, ще се наложат нови избори за общински съветници.

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.