България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Войната в Украйна държи правителството стабилно. ГЕРБ ще иска разумен бюджет

Ще се намери вариант да заработи Столичният общински съвет, прогнозираха Нидал Алгафари и Светлин Тачев

16.11.2023 | 09:14 Редактор: Вяра Димова

Днес се очаква да бъде гласуван вотът на недоверие в сферата на отбраната. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че ако Асен Василев не преправи бюджета, партията му ще гласува "против". Не спира и дебатът за дерогация на "Лукойл".

"След като минаха изборите, всеки си има негово тълкуване. Опозицията имаше нужда да се представят, да покажат, че все още работят. Това е вотът на недоверие. Нещо, което да помогне за развитието на държавата, не успях да чуя", коментира пиар експертът и писател Нидал Алгафари в студиото на на "България сутрин".

Според политолога Светлин Тачев вероятно и този вот на недоверие няма да мине.

"Нито ГЕРБ, нито ДПС казаха, че ще подкрепят подобен вот на недоверие и няма защо да го подкрепят. Темата не може да се използва за сваляне на правителството. Изобщо правителството в момента изглежда трудно да се свали, въпреки сблъсъците в коалицията. Резултатите от местните избори и за ГЕРБ-СДС, и за "Продължаваме промяната - Демократична България" са удовлетворяващи", посочи Тачев пред Bulgaria ON AIR.

Събеседникът му изтъкна, че ГЕРБ ще изпълнява бюджета от март и вероятно ще поиска нещо по-разумно и възможно.

"Ще намерят допирни точки, но да разклати държавата, да има промени в правителството, не виждам вариант", уточни Алгафари.

"Продължаваме промяната - Демократична България" ще направят компромиси по отношение на бюджета, на мнение е политологът, който напомни пререканията при предишния бюджет.

"Бюджетът също не е тема, която може да събори правителството. Ще се разберат. Правителството няма алтернатива", категоричен е Тачев.

Докато има война в Украйна, правителството ще стои стабилно, защото сме фронт на НАТО, почерта още политологът: "За западните ни партньори е добре да има стабилност. Относно дерогацията и казаното от Делян Пеевски за това коя партия е про-Путин и коя не, е възможност за атака срещу "Продължаваме промяната - Демократична България".

Ще се намери вариант да заработи и СОС, смята Тачев и добави, че ако той не работи известно време, ще се наложат нови избори.

"Проблемът с председателя на СОС в момента е личността. Личността на Бонев е невъзможна за политическа партия ГЕРБ. Той дълго време работеше срещу всяко нещо, което правеше г-жа Фандъкова в София. Най-вероятно ще се намери някой, който да е по-приемлив", прогнозира Алгафари.

Гледайте целия разговор във видеото.