България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Докладите на службите ще покажат дали България е финансирала Русия, нарушавайки санкциите

Таксата от 20 лв. върху преноса на руски газ ще се отрази негативно на българите, показва анализът на Димитър Иванов и Пламен Павлов

15.11.2023 | 09:20 Редактор: Елеонора Танева

Премиерът Николай Денков свиква извънредно заседание на Съвета по сигурността по повод внесения в Народното събрание проект за отмяна на дерогацията на "Лукойл" за работа с руски петрол. 

"Дерогацията не е изключване от санкциите, тя се случва по определени правила. Правилата са, че този петрол може да се консумира само за вътрешна употреба, а 2/3 се реализират на външния пазар. Това, което прави на външния пазар, е без право за продаване в ЕС и на територията на САЩ и другите държави, които са включили санкциите срещу Русия", коментира Димитър Иванов от Движение за енергийна независимост в студиото на "България сутрин".

Основният въпрос, който трябва да намери отговор, е дали "Лукойл" нарушава правилата на дерогацията. Това, по думите на Иванов, ще има по-тежки последствия за страната от всичко останало. От доклада на спецслужбите се очаква да стане ясно дали България спазва дерогацията в условията на военния конфликт в Украйна.

"Ще стане ясно добри съюзници ли сме ние, след като пледираме за евроатлантизъм, след като създаваме правителство на тази база, или има лицемерие. Службите трябва да знаят претоварвани ли са танковете. "Лукойл" изписват, че доставят на Х определено количество, но в морето ги засичат, че този танкер се претоварва на друг и отива в неправилна посока", каза още Иванов. 

Председателят на Българската газова асоциация Пламен Павлов очаква отговори защо една възможност, предоставена с дерогацията, не се използва и има ли въздействие върху рафинерията. 

"Имаме златна кокошка, която не снася яйцата при нас, а някъде другаде. На принципа "не е важно аз да имам, важно е он да няма". Вместо правителство да се заеме със своите функции, ни поднасят театрални сценки", коментира Павлов пред Bulgaria ON AIR.

Той допълни, че ставаме свидетели на управленска немощ.

"Имаме закон, който регламентира печалбите. Това е извадено, за да може да се пазарят управляващите. Видимо е какво се случва и в общинския съвет, а цената я плащаме потребителите", добави Павлов.

Димитър Иванов посочи, че е много важно да се установи дали свръхпечалбата на "Лукойл" е натрупана според или в нарушение на правилата на санкциите.

"В тази публикацията на Politico се говори, че Русия има 1 млрд. долара печалба, за да финансира войната. Това поставя въпроса ние можем ли да сме съюзници на Украйна и НАТО. Политическите последствия за нашата еворатлантическа позиция няма да бъдат леки. Ние да се окажем тези, които най-силно викат дръжте крадеца, а те крадат", на мнение е представителят на Движение за енергийна независимост.

Гостът смята, че по отношение на цените на горивата правителството ще направи всичко възможно да не бъдат увеличени, за да няма протести до ротацията. 

Според Пламен Павлов, 20 лв. такса върху руския газ вече се отразява върху цената, която "Булгаргаз" иска за ноември - от 67 лв. за мегават става 88,60 лв.

"Ще се скараме със съседите, ще си влошим още повече отношенията с Русия и накрая може да бъдем наказани, това е тази такса", завърши Димитър Иванов.

Гледайте целия разговор във видеото.